-->

ВУЛИН: СРБИЈА ЋЕ ПОМОЋИ ГРАДЊУ ЦЕНТРАЛНОГ СПОМЕН ОБИЉЕЖЈА У НЕВЕСИЊУ

26 februar 2017

На иницијативу замјеника предсједника скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у Региону Миодрага Линте, данас је у Палати Србија министар Александар Вулин примио начелника општине  Невесиње Миленка Авдаловића, предсједника Одбора ратних војних инвалида и замјеника предсједника БОРС Војина Гушића и делегацију Удружења Невесињаца у Београду.

Начелник Авдаловић упознао је министра Вулина са намјером општине Невесиње да се заврши централно спомен обиљежје борцима за слободну Херцеговину.

– Ради се о споменику који персонификује све људе који су загледани у  бољу сутрашњицу отаџбине. Ријеч је о борцима за слободну Херцеговину још од Невесињске пушке, Балканских ратова, Првог и Другог свјетског рата, као и овог посљедњег отаџбинског, гдје су страдања била у Невесињу и највећа– рекао је Авдаловић.

Он је објаснио да је на јавном конкурсу расписаном 2001. године побиједило идејно рјешење познатог  српског вајара из Београда Миодрага Живковића.

–  По мом скромном мишљењу идејно рјешење споменика је фасцинантно. Међутим, такав споменик ће поприлично да кошта и наша општина нема толика финансијка средства која би могла да одвоји. Упутили смо захтјеве Влади РС. Надамо се и очекујемо да ћемо помоћ добити и од Владе Србије и министра Вулина – рекао је начелник Авдаловић за Слободну Херцеговину.

Он је објаснио да је генерални план је да за Митровдан у присуству државних званичника РС и Србије овај споменик свечано буде откривен у Невесињу.

Министар Вулин је рекао да би историја српског народа сасвим сигурно била другачија да није било Невесињске пушке и да о њеном значају не треба трошити ријечи.

– Држава Србија жели да помогне и да учествује у градњи оваквог споменика. Ова државна администрација Србије заједно са Републиком Српском је покренула активности везане за обиљежавање значајних историјских датума за српски народ – рекао је министар Вулин и објаснио да се то односи на обиљежавање годишњица Јасеновца, Козаре, Дана уласка српске војске у Бањалуку и Карађорђевог устанка.

– Ово је прилика и да нашем народу упутимо јасну поруку да Србија мисли на Херцеговину – нагласио је Вулин који је обећао да ће у најкраћем могућем року да одговори са коликим финансијским средствима Србија може да помогне градњу спомен обиљежја,

Начелник Авдаловић је још једном нагласио да цијела Херцеговина данас има економске и демографске проблеме и да се мора пронаћи начин да се људи задрже у Херцеговини.

Миодраг Линта је затражио од министра Вулина да се организује састанак са Привредном комором Србије и надлежним министарствима у покушају да се пронађу заједничка рјешења која би помогла економски оправак Херцеговине.

Такође, Линта је апеловао на министра Вулина да се помогне иницијатива СНД Пребиловци за изградњу спортског игралишта у најстрадалнијем селу у Сругом свјетском рату.

– Веома добро знамо коју су голготу прошли Срби у Пребиловцима и наша је велика радост што данас то мученичко село има дјеце. Градњом спортског терена била би велики стимуланс и охрабрење не само повратницима у Пребиловцима, већ и свим Србима у долини Неретве –  рекао је Линта.

Министар Вулин се сложио са том оцјеном и обећао да ће ургирати у  надлежном Министарству омладине и  спорта да се реализује градња спортског терена у Пребиловцима.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић је министру Вулину уручио књигу Јевта Дедијера “Херцеговина” и позвао га да буде гост Невесиња током Олимпијаде и Митровдана.

У делегацији Удружења Невесињаца у Београду састанку су још присуствовали  Зоран Јањић, Зоран Миловић и Наташа Глигорић.

Трифко Ћоровић/Слободна Херцеговина

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520