-->

ФОНДАЦИЈА ЗА РАЗВОЈ И ДЕМОКРАТИЈУ ОРГАНИЗОВАЛА ДЕБАТУ НАЧЕЛНИКА И ГРАЂАНА

13 februar 2017

У оквиру Развојног програма Уједињених нација (УНДП) Фондација за развој и демократију организoвала je данас дијалог начелника општине Невесиње Миленка Авдаловића са грађанима, представницима мјесних заједница, локалних власти, невладиног сектора и медија.

Дебата je реализована  у оквиру заједничког пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини“ који финансирају владе Швајцарске и Шведске, а проводи УНДП.

UNDP 2

Модератори Недим Мухединовић и Иван Барбалић из Фондације за развој и демократију постављали су питања начелнику везана за рад и организацију мјесних заједница, њихову бројност, начин комуникације са општинским руководством, те рјешавања текућих проблема.

У дискусији су активно учествовали и представници мјесних заједница који су износили проблеме везане за њихов рад.

На састанку је речено да ће избори у мјесним заједницама бити одржани крајем марта или почетком априла текуће године. Општинске стручне службе ће организовати зборове  на којима ће грађанима пружити одговарајуће информације како да се укључе у изборни процес.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да је дебата показала нове моменте у комуникацији општинске власти  са представницима мјесних заједница, односно у детектовању  проблема које грађани имају, сагледавању тих проблема и њихово рјешавање. Говорећи о предстојећим изборима у мјесним заједницама, начелник је нагласио да би предсједници савјета сеоских МЗ требали бити аутентични представници села,тј. људи који ту живе и раде и  најбоље познају проблеме  са којима се становништво сусреће.

Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ биће проведен у Придворцима, Луци, Бијењи, Кифином Селу, Дрежњу и Зовом Долу.Ове мјесне заједнице су већ утврдиле приоритете за поправљање квалитета живота и за то ће добити финансијску подршку УНДП-а. Планирано је да мјесне заједнице за одабране пројекте добију 17.000 КМ од Развојног програма и још додатних  30 одсто средстава које ће издвојити општина Невесиње. Поред тога, УНДП ће за потребе рада савјета мјесних заједница обезбједити и дио информатичке опреме.

У првој фази пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ учествују 23 јединице локалне самоуправе у БиХ. Пројекат вриједан 14,5 милиона КМ финансирају владе Шведске и Швајцарске.

СЛАВЕНКА ГОЛИЈАНИН

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520