-->

У НЕВЕСИЊУ ОДРЖАНО САВЈЕТОВАЊЕ ЗА ПЧЕЛАРЕ И СТОЧАРЕ

09 februar 2017

Представници Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске - Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди из Требиња у сарадњи са Удружењем пчелара из Невесиња и Одјељењем за привреду и друштвене дјелатности данас су у Великој сали општине Невесиње организовали савјетовање за пчеларе и сточаре.

Теме савјетовања била су „Прољећна припрема друштава и превенција пчелињих болести током године“ и „Побољшање квалитета млијека“, а предавачи су били предсједник Удружења пчелара РС Радивоје Максимовић из Требиња и виши стручни сарадници из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Олга Видачић и Игор Томашевић.

Предсједник Удружења пчелара РС Радивоје Максимовић говорио је о припреми пчела за главну пашу и давао препоруке за наредни период.

-         Прошла година није била погодна за пчеларе, због великих суша и касније због ниских температура, а наш циљ је прикупити  релевантне податке какво је тренутно стање у свакој општини, какви су капацитети у сектору пчеларства и како пчелиње заједнице припремити за пашу – нагласио је Максимовић.

Он је истакао да пчелари у Невесињу и читавој Херцеговини имају добру позицију за производњу  меда врхунског квалитета.

Према његовим ријечима Министарство сваке године издваја четири и по марке по кошници са чиме пчелари нису задовољни.

-      Тражили смо  да ти подстицаји буду већи, не само по кошници, него да буду и за набавку квалитетних  лијекова и суфинансирање пчеларске опреме, те да се комплетан сектор пчеларства подигне на већи      ниво – додао је Максимовић.

Виши стручни сарадник Игор Томашевић рекао је да пчеларство у Херцеговини има велику перспективу и да се мед са ових простора убраја међу најквалитетније у свијету, наглашавајући да су оваква савјетовања и размјена искустава један од најважнијих елемената у пчеларству.

Виши стручни сарадник Олга Видачић говорила је о побољшању квалитета млијека и о превенцији сузбијања маститиса, као главног узрока због чега млијеко нема стандардни квалитет.

-    Циљ данашњих предавања је упознавање пољопривредних произвођача са начинима препознавања и отклањања проблема маститиса – истакла је Видачић.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да ће локална заједница дати пуну подршку раду и активностима Удружењу пчелара у Невесињу, како би се што више људи мотивисало да се бави пчеларством, које је у посљедњих 20 година доживјело  експанзију.

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520