-->

АКО СЕ У ФЕБРУАРУ МАЧКА НА КРОВУ ГРИЈЕ, У МАРТУ СЕ УЗ ПЕЋ СВИЈЕ

04 februar 2017

Након леденог јануара, почетак другог мјесеца донио је повољније временске прилике. Данас су у сјеверним дијеловима Републике Српске  измјерене праве прољећне температуре. У Херцеговини је било нешто свјежије са интензивнијом кишом. У Невесињу је за протекла 24 часа пало 9 литара кише по метру квадратном, а у 13 часова измјерена су 3 степена Целзијуса.

Метеоролози за наредна два дана најављују кишу, а након тога ће мало оснијежи. Средином наредне седмице биће и више сунчаних интервала. Водећи метеоролошки сајтови најављују да ће вријеме у фебруару бити у границама вишегодишњег просјека.

Шта каже народни метеоролог

Фебруар је, иначе, чудан мјесец пун временских изненађења, честих и наглих промјена и смјењивања хладноће и топлоте, као и жестоких налета зиме.

Херцеговци нису вољели топле фебруаре што потврђује изреке „Ако фебруар не вије, онда март оплакује“, „Ако се у фебруару мачка на крову грије, у марту се уз пећ свије“, „Што фебруар измами, то март опали“ и друге.

Народни метеоролог је у фебруару имао симболе и репере у свецима и празницима. Света три јерарха сматрају се заштитницима људи и животиња од „студених и злих вјетрова“. По вјетровима који дувају овог дана, прогнозира се какво ће бити вријеме током читаве године.

Трифундан, између осталог, заштитник је винограда, јер он уништава све инсекте и болести које нападају винову лозу, а прижељкује се да тога дана буде хладно. У Херцеговини народни метеоролог више жели кишу, па је настала изрека „Трифундан ведро, биће суше, а падне ли киша, биће родна година.

Сретење се у народу тумачи као дан у коме се сусрећу зима и љето. Вјерује се да на тај дан мечка излази из свог брлога и погледа да ли има сјенку. Ако је има, онда се окреће и враћа у пећину да одспава још шест неђеља, колико ће зима трајати. Ако нема сјенке, односно ако је облачно, онда одгега у шуму у потрагу за храном, што значи да је зима прошла.

ДРАГАН ГРАХОВАЦ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520