-->

СО НЕВЕСИЊЕ: УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗА 2020. ГОДИНУ

24 jun 2020

Невесињски одборници данас су након четворомјесечне паузе због епидемиолошке ситуације поново ушли у скупштинске клупе. Већином гласова усвојили су завршни рачун за прошлу годину и Нацрт ребаланса буџета за 2020. годину. Нешто шира скупштинска расправа вођена је о раду инспекцијских служби и стању у области пољопривреде. Сједница је одржана уз примјену мјера и препорука Републичког штаба за ванредне ситуације.

SO 342

Начелник Одјељења за финансије Зорка Умићевић представила је завршни рачун за 2019. годину наглашавајући да је остварено задовољавајуће извршење. Она је прецизирала да се у општинску касу слило 7.654.891 КМ, при чему су порески приходи и грантови били нешто виши од плана, док су непорески приходи и трансфери остварени у мањем износу него планирани. Према њеним ријечима дефицит текуће године износи око 50.000 КМ.

Опозиција је сматрала да је реални дефицит већи од исказаног, док су владајући оцијенили да је вођена одговорна финансијска политика и да су испоштовани сви буџетски корисници.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да је буџет за 2019. годину добро планиран и намјенски утрошен и да су инвестиције повећане.

Одлука о извршењу буџета општине Невесиње за прошлу годину усвојена је гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

SO 344

Општинско одјељење за финансије понудило је потом Нацрт ребаланса буџета за 2020. годину. Нови годишњи план прихода и расхода пројектован је на износ 8.306.459 КМ што је готово идентично раније усвојеном буџету за 2020. годину. Како је образложено, због економске кризе изазване пандемијом корона вируса, очекивани порески и непорески приходи биће мањи за око 390.000 КМ. Расходи за лична примања повећани су за износ од 116.460 КМ због обавезе Општине да најнижу цијену рада усклади са Посебним колективним уговором за запослене у области локалне самоуправе. И одборници власти и опозиције истакли су да су за поштовање потписаног колективног уговора, али су генерално имали различите погледе на расходовну страну буџета.

Из СДС-а, ПДП-а и одборник СРС – Српска у сигурне руке су приговорили да је буџет потрошачки и да расте број запослених у општинској управи и јавним предузећима, док су из СНСД-а оцијенили да се водило рачуна да се не умањују ставке намијењене најосјетљивијим категоријама становништва, пољопривредницима и студентима и да су задржани најважнији пројекти. Из Социјалистичке партије су поручили да ће до краја године бити потребно много рада, мудрости и пажљивог трошења буџетских средстава.

Нацрт ребаланса буџета добио је подршку 15 одорника, док су четири приликом гласања била уздржана.

SO 343

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић одборницима је пренио основне информације о раду тржишне, урбанистичко-грађевинске, ветеринарске, пољопривредне и здравствене инспекције и комуналне полиције у 2019. години . Он је нагласио да је у извјештајном периоду извшено 626 инспекцијских контрола и издато 145 рјешења о отклањању неправилности. Шеф Одсјека за инспекцијске и послове комуналне полиције Сандра Ковачевић негирала је тврдње одборника опозиције да се инспекцијске контроле врше по двоструким аршинима.

Подносећи информацију о стању безбједности на подручју општине командир Полицијске станице Невесиње Срђан Стајић нагласио је да током прошле године није било тежих кривичних дјела која би изазвала узнемирење грађана, па је стање криминалитета оцијењено као задовољавајуће. Он је додао да су показатељи стања јавног реда и мира и безбједности саобраћаја повољнији од претходне године, истичући пад броја саобраћајних незгода за 21,6 %.

Самостални стручни сарадник за путеве Миомир Кокотовић упознао је одборнике са Програмом изградње и одржавања локалних путева и улица у текућој години. Он је рекао да су за ову намјену предвиђена буџетска средства у износу од 100.000 КМ.

Нешто шира скупштинска дискусија вођена је о стању у области пољопривреде. Општинско Одјељење за привреду и друштвене дјелатности информацију је сачинило на основу расположивих података о активностима пољопривредних газдинстава и њиховим резултатима оствареним у 2019. години. Наглашено је да су невесињски произвођачи млијека у извјештајномпериоду испоручили 4,7 милиона литара млијека. У Програму развоја пољопривреде за 2020. годину најављена је подршка пољопривредницима из општинског буџета у износу од 273.000 КМ. Тврдњу опозиције да потенцијални корисници подстицајних средстава нису били равноправни, начелник Одјељења за привреду Синиша Братић одбацио као нетачну образлажући да је све рађено јавно и према Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја.

SO 345

На данашњој сједници већином гласова усвојени су извјештаји о раду комуналних предузећа и план рада Дома здравља.

В.д. директора ЈП „Водовод“ Славиша Сокнић нагласио је да је водоснабдијевање у 2019. години било уредно и да није било редукција у испоруци воде. Додао је да је наплата потраживања 96% и да је предузеће финансијски стабилно. Истакао је да ће се завршетком радова на реконструкцији постројења за припему питке воде на Алаговцу створити услови да се у хидролошки неповољним периодима године надомјести недостатак воде са изворишта Удбина.

В.д. директора ЈП „Комус“ Велибор Радовановић рекао је да је предузеће током прошле године уложило велике напоре на уређењу уже градске зоне и зелених површина и да је ажурно радило на прикупљању, одвозу и одлагању комуналног отпада. Нагласио је да наплативост услуга износи преко 90% и да је предузеће остварило позитиван финансијски резултат.

Представљајући План рада Дома здравља Невесиње замјеник директора Милосав Уљаревић нагласио је да ова установа има на располагању сваку услугу прописану Законом о здравственом осигурању. Он је додао ће као финансијски стабилна здравствена установа Дом здравља бити прикључен на трезорски начин пословања.

На данашњем засједању одборници су без расправе усвојили одлуке о измјенама регулационих планова „Витли“ и „Лапчевине“ и присупању изради Регулационог плана „ВЕ Трусина“. Утврдили су и износе накнада за ренту и уређење и закуп градског грађевинског земљишта. Како је образложено, цијене су остале на прошлогодишњем нивоу. Допуном Одлуке о безбједности саобраћаја одређена су стајалишта за такси возила на Скверу Невесињска пушка и испред маркета Тропик.

На данашњем засједању усвојен је и Извјештај о остварењу годишњег плана спровођења стратегије развоја општине Невесиње за 2019. годину.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520