-->

НЕВЕСИЊСКИ ПРОФЕСОРИ И ГИМНАЗИЈАЛЦИ НОСЕ ЛИЈЕПЕ УТИСКЕ ИЗ НИША

19 septembar 2019

Ученици и професори невесињског Средњошколског центра „Алекса Шантић“ пуни утисака вратили су се из Ниша гдје су били гости Гимназије „Бора Станковић“. Домаћини су им приредили срдачан почек и садржајан боравак. Узвратна посјета најављена је за 6. октобар.

Сарадња двије школе остварена је у оквиру међународног пројекта „Устаници, пјеници, православци“ са благословом и уз подршку Епархије нишке и владике Арсенија и Епархије захумско-херцеговачке и владике Димитрија, те надлежних министарстава влада Србије и Републике Српске.

Током боравка у Нишу невесињски ученици и професори посјетили су светиње и знаменитостима Нишке епархије. Сазнавши занимљиву прошлост Храма светог великомученика Пантелејмона своје ходочашће наставили су пут Чегра, Ћеле куле и Богословије где им је приређен свечани ручак.

У крипти храма светих цара Константина и царице Јелене у Нишу, одржано је предавање на тему „Историја Епархије захумско-херцеговачке и Епархије нишке ̶ међусобни односи и славна прошлост“. Предавачи су били парох невесињски Бранко Калаба и ђакон Далибор Мидић.

На предавању је било речи о славној и страдалној прошлости двију древних епископија, међусобним везама које сежу до времена Светог Саве, а касније се настављају преко великих и знаменитих архијереја и свештенослужитеља, од Игњатија Икономидиса до др Јована Илића.

Другог дана боравка у Нишу у свечаној сали Филозофског факултета одржано је предавање на тему „Међународна подршка Невесињском устанку“.

Предавачи су били професорица Ружица Павловић и ђакон Далибор Мидић. Присутнима је презентован важан архивски документ који се чува у архиву Епархије нишке, а који сведочи о везама кнеза Милана Обреновића са невесињским устаницима.

Предавање је привукло велику пажњу професора, студената и средњошколаца, а на крају је наступила невесињска етно група „Симонида.“

Nis 21

Директор СШЦ „Алекса Шантић“ Момир Братић каже да невесињски ученици и професори носе наљепше утиске из Ниша. Успостављена су и нова пријатељства.

̶ Домаћини су били срдачни и приуштили су нам доста занимљивих садржаја, а сви циљеви пројекта су испуњени ̶ истакао је Братић. Он је додао да је узвратна посјета Невесињу и Херцеговини заказана за 6. октобар.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520