-->

МИТАР ВИШЊИЋ ПО ДРУГИ ПУТ ПОБЈЕДНИК ФЕСТИВАЛА МЛАДИХ ГУСЛАРА У НЕВЕСИЊУ

10 avgust 2019

На 22. Фестивалу младих гуслара до седамнаест година, који се одржава у оквиру 144. Невесињске олимпијаде, прошлогодишњи успјех поновио је Митар Вишњић из ГД „Војвода Недељко Видаковић“ из Требиња. Друго и треће мјесто заузели су такмичари из ГД „Филип Вишњић“ из Источног Новог Сарајева, Лазар Ждрале и Никола Матовић.

gusle9 30

Митар Вишњић је истакао да је љубав према овом древном инструменту наслиједио од стрица Мића, а прве гусле купио му је дјед.

– Припремао сам се за ово такмичење неколико мјесеци, осјећај је фантастичан, а Невесињци су се још једном показали као најбољи домаћини – нагласио је Вишњић.

Побједник у екипном такмичењу је ГД „Старина Новак“ из Пала, друго мјесто припало ГД „Војвода Недељко Видаковић“ из Требиња, а треће ГД „Филип Вишњић“ из Источног Новог Сарајева.

gusle9 27

gusle9 32

У такмичарском дијелу програма публици се представило 14 младих гуслара из Требиња, Пала, Вишеграда и Источног Сарајева.

Седам првопласираних гуслара са овог такмичења учествоваће на Савезном првенству младих гуслара које се у септембру одржава у Источном Новом Сарајеву.

У име Општине Невесиње, чуварима српске традиције и културе, добродошлицу је пожелио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић, истичући да је ово традиционална манифестација која чува српску епску пјесму.

Публика је са одушевљењем позравила младу Паљанку Љубицу Цветковић, која други пут наступа на овом Фестивалу, као и осмогодишњег Дејана Милићевића из Билеће.

Пехаре, медаље и новчане награде овогодишњим побједницима уручили су предсједник Савеза гуслара РС Срђан Трифковић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Невесиње Синиша Братић и предсједник ГД„ Невесињска пушка“ из Невесиња Мирослав Шиљеговић.

У ревијалном дијелу програма наступила је Етно група „Симонида“ и гуслар Срђан Трифковић.

Уводном бесједом и многим занимљивостима, програм је у свом стилу водио Миливоје Бештић.

Организатори овог такмичења су Савез гуслара РС, Гусларско друшво „Невесињска пушка“ из Невесиња и Општина Невесиње.

Било је ово лијепо вече гдје су љубитељи гусала имали прилику да чују младе чуваре традиције, који кроз звуке гусала чувају наше епске пјесме и културну баштину.

gusle9 9

gusle9 13

Верица Чупковић Авдаловић

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520