-->

АВДАЛОВИЋ: ИСПУЊЕНА СВА ОБЕЋАЊА, НЕВЕСИЊЕ ИДЕ У НОВЕ ПРОЈЕKТЕ

07 avgust 2019

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић изјавио је да су испуњена сва кључна обећања која је дао у предизборној кампањи и да Невесиње иде у нове инфраструктурне и развојне пројекте.

„Све кључно што је обећано је већ завршено. Прво обећање била је вода и воду смо довели. Друго је била спортска дворана која је завршена, треће Дом културе који је такође завршен. Наше четврто обећање централно спомен-обиљежје је прво завршено. Пето обећање Улица цара Душана је завршена, затим кружни ток, спојни пут између магистралног и регионалног пута на Kилавцима, као и путне комуникације у руралном дијелу општине“, истакао Авдаловић и додао да се љетос ушло у пројекат реконструкције Улице Милоша Обилића, Топле улице и Улице 10. херцеговачке бригаде.

Он напомиње да од предизборних обећања још није завршен пречистач воде на језеру Алаговац из разлога што постоје међународне процедуре на које општина не може да утиче.

„У склопу тог истог пројекта ‘Водовод и канализација Републике Српске’ је и изградња канализације за насељена мјеста Миљевац, Шајбе и Шеховина и тај проблем ћемо рјешавати наредне године“, најавио је Авдаловић.

Начелник Невесиња наглашава да су наведи пројекти износили око 15 милиона KМ и да су реализовани уз помоћ влада Републике Српске и Србије, те јавних предузећа.

Авдаловић подсјећа да су цјевовод Војине – Невесиње у цјелости инвестирале Хидроелектране на Требишњици и Хидроелетрана Дабар у износу од осам милиона, а општина је инвестирала промјену водоводне мреже и увођење воде у дистрибутивну мрежу, у шта је уложено око 400.000 KМ.

„У реконструкцију Улице цара Душана уложено је 350.000 KМ, кружног тока 150.000, док је спортска дворана коштала 830.000 KМ што је финансирано властитим средствима, средствима Владе Републике Српске и кроз пројекат енергетске ефикасности. Радови на Дому културе коштали су око 530.000 KМ и урађен је средствима влада Српске и Србије, спојни пут на Kилавцима који је урадила Дирекција за путеве коштао је око 260.000 KМ, а централно спомен-обиљежје око 150.000“, прецизирао је Авдаловић.

Начелник општине Невесиње додаје да су појединачни инфраструктурни пројекти у руралним дијеловима финансирани из различитих извора – средствима општине, Владе Српске, Министарства за избјегле и расељене БиХ, средствима УНДП кроз пројекат јачања мјесних заједница.

Авдаловић је нагласио да се на подручју општине реализују и велики инфраструктурни пројекти „Горњи хоризонти“ и вјетропарк „Гребак“ од којих има велика очекивања.

„‘Горњи хоризонти’ је велики енергетски пројекат који ће отворити велики број радних мјеста, донијети приходе општини, али и бенефите пољопривреди. Kада је ријеч о вјетропарку ‘Гребак’ је ушао у процес експропријације и 2021. би требало да буде на мрежи. Стављање у погон Хидроелектране ‘Дабар’ и Вјетропарка ‘Гребак’ општина би имала око 2,5 милиона марака захваљујући којима би прешли у ред развијених општина“, истиче Авдаловић.

Он је напоменуо да су завршени радови на далеководу Невесиње – Гацко чиме ће Невесиње добити резервно напајање електричном енергијом.

Kада је ријеч о инфраструктурним пројектима, Невесиње планира и пробијање тунела „Гребак“ према Мостару и брже повезивање са Kоридором „Пет це“.

„Већ смо кандидовали тај пројекат Влади Републике Српске, мислимо да имамо велике шансе, јер је пројекат оправдан. То је наш приоритет, тај пут би сигурно отворио и врата и инвеститорима“, тврди Авдаловић.

Говорећи о проблему одласка становништва и младих са попдручја ове локалне заједнице, Авдаловић каже да општина стипендира сваког студента из Невесиња.

„Одговорно тврдим да Невесиње издваја највише од свих градова у БиХ у односу на број становника и буџет за стипендије. За студентске стипендије годишње дајемо 170.000. То је једна од мјера. Ми не можемо никога свезати да остане у Невесињу, али настојимо кроз стипендирање, разговоре са људима, улагање у инфраструктурне пројекте да утичемо утицати да становништво остане“, каже Авдаловић.

Највећи проблем који оптерећује општину је око 2.500 незапослених људи, али Авдаловић каже да се знатан број њих на Бироу за запошљавање налази само због остваривања одређених права.

Он је навео и да је прије неколико мјесеци затворен и погон „Свислајона“ у Невесињу и додао да су у току разговори са власником ове компаније Родољубом Драшковићем који је на становишту да ће погон бити враћен у Невесиње, али у неком другом облику.

„Очекујем да ће овај погон брзо бити враћен у Невесиње, а имамо назнаке за отварање још неких прозводних погона у металској индустрији, производњи обуће. Ми ћемо сваком инвеститору помоћи и изаћи у сурет“, наводи Авдаловић.

Начелник каже да је на подручју Невесиња у замаху пољопривреда и да је општина прошле године издвојила око 300.000 KМ за подстицаје пољопривредницима.

Он је подсјетио да је у Невесињу почела традиционална манифестација „Невесињска олимпијада“ која ће свечано бити отворена у суботу, 10. августа, а централни догађај је у недјељу када се на Братачком лугу код Невесиња одржавају коњичке трке.

Невесиње је ову манифестацију кандидовало за УНЕСKО листу свјетске нематеријалне баштине.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520