-->

ОПШТИНСКИ ПАРЛАМЕНТ ПОВЕЗИВАЊЕ НЕВЕСИЊА СА КОРИДОРОМ 5Ц УТВРДИО КАО СТРАТЕШКИ ПРИОРИТЕТ

23 maj 2019

Скупштина општине Невесиње усвојила је данас Закључак да се рехабилитација и изградња магистралног пута М 6.1 и повезивање општине Невесиње и источне Херцеговине са Коридором 5Ц одреди као стратешки инфраструктурни приоритет. Задужен је начелник општине да поднесе иницијативу Влади РС за преусмјеравање новчаних средстава са пројекта „Модернизација регионалног пута Невесиње – Берковићи“ на пројекат „ Рехабилитација и изградња дијела магистралног пута који спаја источну Херцеговину са Коридором 5Ц“.

Како се образлаже у Закључку, магистрална саобраћајница према Мостару је у лошем стању и не испуњава већину техничких норми. Скупштина је заузела став да се упути иницијатива Влади РС да се пронађе најоптималније рјешење за планирање, пројектовање и изградњу дијела ове магистралне саобраћајнице.

Изградњом пратећих објеката, прије свега тунела, ријешио би се превој Гребак, смањила дужина постојеће дионице и повећала безбједност корисника саобраћајнице, наводи се у Закључку. Додаје се да локална заједница подношењем иницијативе не одустаје од модернизације саобраћајнице Невесиње – Берковићи будући да подржава реализацију пројекта изградње вјетропарка Трусина. У склопу овог пројекта радиће се реконструкција саобраћајнице према локалитету Трусина, образложено је у Закључку који ће бити упућен Влади РС.

SO 26 3

Говорећи о разлозима за покретање иницијативе, начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је отворена могућност да се направи историјски подухват прикључења општине на Коридор 5Ц. Рекао је да је разговарао са мјештанима Трусине који се противе иницијативи, али сматра да је саобраћајница према Мостару као једна од најфреквентнијих у Херцеговини, у овом тренутку приоритет општине.

Одборници СДС-а су поручили да нису против изградње саобраћајнице према Мостару, али јесу против предложеног начина финансирања пројекта.Сматрају да иницијатива није добро припремљена и да је покренута да се одложи пресвлачење асфалта на овој саобраћајници.

Из СНСД-а су нагласили да иницијатива није политички мотивисана и да је од виталног значаја за општину Невесиње. Додали су да се овим пројектом не искључује право на међусобно повезивање општина Невесиње и Берковићи.

Из ПДП-а су оцијенили да није изводљиво преусмјеравање средстава холандске агенције „Орио“ на рехабилитацију магистралног пута М 6.1.

Социјалистичка партија сматра да је пружена прилика да се ријеши дугогодишњи саобраћајни проблем општине Невесиње и да треба употријебити сав политички и институционални капацитет да пројекат крене у реализацију.

ДНС је мишљења да је изградња магистралне саобраћајнице према Мостару приоритет, али из ове партије подсјећају да ће и према Берковићима још ове године бити настављена рехабилитација пута.

СРС „Српска у сигурне руке“ сматра да се око инцијативе требају консултовати општине Невесиње и Берковићи.

SO 26 2

Закључак о подношењу иницијативе Влади РС за преусмјеравање новчаних средстава усвојен је гласовима скупштинске већине (16), док је опозиција била уздржана (5).

У преосталом дијелу сједнице није било много дискусија.

Одборници су усвојили Регулациони план „Ново гробље“ чиме су створени плански услови за парцелацију земљишта и изградњу новог градског гробља са пратећим објектима и инфраструктуром на локалитету Гвозд. Усвојено је и више одлука о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у државној својини путем непосредне погодбе ради обликовања грађевинске честице.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520