-->

У ЛУЦИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ФОРМИРАЊА ДРУГЕ ЛАКЕ БРИГАДЕ

14 april 2019

Поменом погинулим борцима и полагањем вијенаца на Спомен обиљежје у Луци, данас је обиљежен Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске. Бивши саборци су евоцирали успомене на ратне дане и судбоносне битке у којима су учествовали припадници ове војне формације.

Druga laka 192

Код Спомен обиљежја у Луци на којем су исписана имена 207 погинулих бораца и 109 цивила помен је служио свештеник Младен Чалија. Он је поручио окупљеним припадници бригаде и њиховим потомцима да буду достојни својих сабораца и предака који су поднијели велику жртву да би садашње генерације живјеле слободно и достојанствено.

Вијенце су положиле делације општине Невесиње, Трећег пјешадијског РС пука, Борачке организације РС, општинских борачких организација Невесиње, Вишеград, Љубиње и Требиње, Организације породица погинулих и несталих, Удружења старјешина Војске РС и Равногорског покрета Невесиње.

Бивши припадник бригаде и члан Удружења Коњичана РС Драго Глоговац каже се радује оваквим скуповима који евоцирају сјећања на ратне дане.

̶  Војнички смо одбранили народ и територију, али су више силе цртале границе које су наше домове оставиле ван  Републике Српске  ̶  рекао је Глоговац додајући да за утјеху остаје могућност да се поклонимо жртвама којима можда нисмо ни достојни.

Мирослав Булајић из Луке био је припадник Друге лаке бригаде од дана формирања. Каже да ни толико година послије рата успомене на ову војну формацију не блиједе.

̶  Било је тешких и тужних тренутака, патње и разарања, али можемо бити поносни на јединство сабораца из Невесиња и Коњица које је спријечило веће страдање  ̶  истакао је Булајић.

Druga laka 195

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је Друга лака бригада имала велики значај у одбрани Херцеговине и читаве Републике Српске.

̶  У знак сјећања на хероје и страдалнике заједно са Коњичанима подигли смо споменик који ће трајно подсјећати на њихов патриотизам  ̶  нагласио је Авдаловић.

Druga laka 193

Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац поручио је саборцима да су данас свима најпотребнији слога, разумијевање и мудрост како би се сачувала Република Српска коју су стварали хероји.

Druga laka 194

Друга лака пјешадијска бригада током рата имала је зону одговорности од око 70 километара, од Живањског дола до Љубине на коњичко-невесињском ратишту.

Израсла је из Првог одреда српске територијалне одбране који је формиран од мјештана Борака и околних села и добровољца који су прискочили у помоћ прогнаном српском становништву из Коњица.

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520