-->

У НЕВЕСИЊУ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА МЉЕКАРЕ И ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ ПРАВИЛНИК ЗА ПОДСТИЦАЈЕ

04 april 2019

Подручнa јединицa Ресорa за пружање стручних услуга у пољопривреди Требиње организовала је данас за пољопривредне поизвођаче у општини Невесиње предавање „Помоћ развоју тржишне пољопривреде у БиХ“ у оквиру УСАИД – овог пројекта „Фарма II“.

poljoprivreda2

Редовни професор Агрономског факултета у Загребу Дарко Грбеша одржао је предавање на теме „Одгој расплодног подмлатка“ и „Силажа у исхрани млијечних крава“.

– „Фарма II“ је петогодишњи пројекат кога заједнички финансирају Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Влада Шведске, са циљем унапређења пољопривреде у Босни и Херцеговини – рекао је Грбеша.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић нагласио је да је Општина Невесиње ове године први пут издвојила 120.000 КМ за подстицаје и развој пољопривреде и села на локалном нивоу.

– Циљ нам је да младе породичне људе који живе на селу стимулишемо да се озбиљније баве пољопривредом. Правилник је објављен и у њему су прописани услови које морају испуњавати пољопривредни произвођачи да би остварили право на новчане подстицаје – рекао је Братић.

Он је додао да је направљено шест програма подршке - за изградњу нових и адаптацију постојећих објеката, набавку пољопривредне механизације, набавку и узгој стеоних јуница, набавку музних уређаја и лактофриза, набавку сјеменског материјала и набавку кошница и пчеларске опреме.

Руководилац Подручне јединице из Требиња Борислав Миливојевић говорио је о Правилнику и условима и начину остваривања новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи у 2019. години.

– Буџет је остао на прошлогодишњем нивоу и износи 71 милион КМ за улагање у пољопривреду. Од тога је 60 милиона КМ предвиђено за текућу производњу, а 11 милиона је намјењено за капиталне инвестиције које ће ићи посебним Правилником - истакао је Миливојевић.

Он је рекао да су услови за остваривање права на новчане подстицаје ажурирање података у АПИФ –у, да газдинство има активни статус, поднесене и плаћене пореске пријаве за 2018. годину и плаћена накнада за противградну заштиту.

Са састанка је упућен апел пољопривредницима да што прије ажурирају податке у АПИФ –у како би остварили право на подстицајна средства.

poljoprivreda3

Верица Чупковић

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520