-->

У ФОКУСУ НЕВЕСИЊСКИХ ОДБОРНИКА ВОДОСНАБДИЈЕВАЊЕ, ПОЉОПРИВРЕДА И РАД ИНСПЕКЦИЈСКИХ СЛУЖБИ

28 mart 2019

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су једногласно усвојили извјештаје о стању у области комуналних дјелатности и раду инспекцијских служби и комуналне полиције. Расправљали су и о Програму развоја пољопривреде и раду Правобранилаштва РС, а донијели су и више одлука из области просторног уређења и стамбено-комуналних послова.

SO 24 5

Подносећи извјештај о водоснабдијевању у општини Невесиње в.д. директора ЈП „Водовод“ Славиша Сокнић рекао је да је прошлу годину обиљежило завршетак пројекта довођења воде са изворишта Удбина финансиран од стране ХЕТ-а у износу од осам милиона марака. Подсјетио је и на урађену реконструкцију водоводне и канализационе мреже у пословној зони Пилана и бившој касарни „Невесињска пушка“. Сокнић је нагласио да су смањени губици у цјевоводу и повећана наплативост услуга и да је предузеће позитивно пословало у 2018. години.

Одборници су били једногласни у оцјени да довођење воде са Удбине има велики значај за општину Невесиње.У широкој дискусији интересовали су се за наставак реконструкције водоводне и канализационе мреже у ужем градском језгру, рјешавање отпадних вода у Миљевцу, Шеховини и Шајбама и успостављање зоне заштите акумулације Алаговац. Опозиција је замјерила што у извјештају није неведена структура запослених у предузећу.

В.д. директора ЈП „Комус“ Велибор Радовановић информисао је одборнике о одржавању јавне чистоће и реализацији Програма заједничке комуналне потрошње. Као проблеме је истакао отежано одлагање смећа на главној депонији у Бишини и непостојање адекватних машина за чишћење улица и тротоара. Одговарајући на одборничка питања, Радовановић је нагласио да је предузеће утврдило тачну базу података о квадратурама пословних простора корисника услуга на основу које ће вршити наплату потраживања.

SO 24 2

Информацију о стању у области пољопривреде представио је начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић појашњавајући да је она сачињена на основу расположивих података о активностима пољопривредних газдинстава и њиховим резултатима оствареним у 2018. години.

Говорећи о Програму развоја за 2019. годину Братић је нагласио да је поред подстицаја за мљекаре и воћаре, општинским буџетом планирано 120.000 КМ за стимулацију пољопривредне производње. Прецизирао је да ће бити подржана изградња нових и адаптација постојећих објеката и набавка пољопривредне механизације, стеоних јуница, музних уређаја, сјеменског материјала и пчеларске опреме. На примједбу опозиционих одборника да Правилник о подстицајима искључује правна лица и да су планирана средства недовољна, Братић је одговорио да општинска управа жели да обухвати што више пољопривредних произвођача и да је ово први пут да се уводи нова мјера подршке пољопривредницима.

Информација је усвојена гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

SO 24 3

Широку скупштинску расправу изазвао је Извјештај о раду инспекцијских служби и комуналне полиције. Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић прецизирао је да су инспекцијске службе у 2018. години обавиле 692 контрола и том приликом издале 175 рјешења за отклањање недостатака и 25 прекршајних налога. Током расправе одборници и власти и опозиције поставили су више питања и дали низ сугестија. Указивали су на продају цигарета без акцизне маркице, постојање дивљих депонија смећа и неадекватно одлагање животињског отпада. Сугерисали су да се покрене питање рјешавања рушевних објеката у центру града и да се спријечи паљење старих гума.

Шеф Одсјека за инспекцијске послове Сандра Ковачевић одбацила је примједбе појединих опозиционих одборника да постоје двоструки аршини за инспекцијске контроле, најављујући да ће сви субјекти бити обухваћени надзором. Извјештај је једногласно усвојен.

SO 24 4

На данашњем засједању усвојена је Одлука о општинским админстративним таксама. Начелник Одјељења за општу управу Сандра Зиројевић појаснила је да су овом одлуком раније тарифе углавном смањене и прилагођене потребама грађана Невесињa. У краткој дискусији одборници су поздравили умањење појединих тарифа општинских такса.

На данашњој сједници Општинског парламента утврђена је висина накнада за ренту, уређење и закуп грађевинског земљишта. Прихваћен је приједлог Општинског одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове да ове накнаде остану на прошлогодишњем нивоу. Утврђен је и Нацрт Регулационог плана „Ново гробље“. Овај документ биће изложен на јавни увид у трајању од 30 дана.

Одборници су без расправе усвојили одлуке о начину и условима продаје неизграђеног грађевинског земљишта у својини општине Невесиње за изградњу објеката на локалитетима Лапчевине, Витли и СЕП.

У име Правобранилаштва Републике Српске Анета Петровић информисала је невесињске одборнике о предметима из 2018. године у којима је једна од парничних странака била Општина Невесиње.

Данашње засједање Општинског парламента закључено је усвајањем Информације о реализацији Стратегије развоја општине Невесиње за 2018. годину. У извјештају је наведено да је укупна вриједност реализованих пројеката у прошлој години 2.653.000 КМ, при чему је из општинског буџета утрошено 418.500 КМ.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520