-->

У МУЗЕЈУ ХЕРЦЕГОВИНЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА“

13 mart 2019

Невесињска олимпијада је једно од најзначајнијих нематеријалних добара Републике Српске и БиХ, због чега ће 2019. бити година номинације ове манифестације на УНЕСКО листу нематеријалног културног насљеђа, рекла је синоћ у Требињу помоћних министра просвјете и културе Српске Тања Ђаковић.

Ђаковићева, која је у Музеју Херцеговине отворила изложбу "Невесињска олимпијада", истакла је да ова изложба омогућава да се што већи број људи упозна о значају његовања традиционалног насљеђа, кроз које су одгајане бројне генерације.

- Изложба "Невесињска олимпијада" нас упознаје како се на овом подручју чувају традиционалне спортске вјештине - навела је Ђаковићева.

Она је нагласила да о значају Невесињске олимпијаде говори и чињеница да се сваке године све више такмичара различите старосне доби пријављује за учешће у свим дисциплинама.

- Уколико УНЕСКО прихвати номинацију, Невесињска олимпијада ће бити треће нематеријално добро на тој листи из Републике Српске. То је изузетно значајно јер и много веће земље немају толики број проглашених и уврштених нематеријалних културних добара - рекла је Ђаковићева.

Olimpijada izlozba 4

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да Невесињска олимпијада, скоро колико и устаничка борба за слободу, обиљежава историју овог краја. Он је нагласио да ова манифестација чува традицију и старе спортске игре, а истовремено се обогаћује новим садржајима.

̶ Ово је једина манифестација гдје се на истој спортској позорници могу наћи и млади и стари, и аматери и професионални спортисти који су учествовали и на међународној Олимпијади – истакао је Авдаловић.

Olimpijada izlozba 2

Аутор изложбе виши кустос етнолог Музеја Херцеговине Божана Ђузаловић рекла је да изложбу чине панои на којима је представљен историјат олимпијаде, припремљен на основу архивске грађе, новинских текстова и старих фотографија.

- Посебан куриозитет је први плакат за коњичке трке из 1891. године који се чува у црквеној архиви у Невесињу. Осим паноа, на изложби су приказани трофеји и награде, које су додјељиване у појединим дисциплинама, као и плакета "златна туристичка ружа" додијељена Невесињској олимпијади за најбољу туристичку манифестацију 2009. године - навела је Ђузаловићева.

Olimpijada izlozba 8

Новинар Драгомир Граховац, који је аутор и монографије о „Невесињској олимпијади“, подсјетио је да су прве коњичке трке у Невесињу, које су и данас централни догађај ове манифестације, одржане за вријеме аустроугарске управе, још давне 1886. године, иако постоји усмено предање да је традиција трка коња на Братачком лугу постојала и у турско вријеме.

Након паузе за вријеме Првог свјетског рата, истакао је Граховац, манифестација је поново оживљена – овај пут под окриљем тадашњег Министарства пољопривреде Краљевине Југославије и са наградним фондом данашње вриједности 60.000 марака, што је био и златни период развоја коњичког спорта у Невесињу.

Olimpijada izlozba 3

У Музеју Херцеговине синоћ је приказан и документарни филм о историјату народних саборовања на Братачком лугу. Овај филм који ће бити саставни дио промотивног материјала за кандидатуру на УНЕСКО- ову листу припремили су Радио Невесиње и Инфо центар.

Невесињска олимпијада је највећи народни сабор традиције и витештва у Херцеговини. Коњске трке, необичне спортске дисциплине, витешка надметања професионалаца и аматера и народни обичаји дио су разноврсног програма који сваке дочека хиљаде посјетилаца који само за ову прилику наврате у слободарску херцеговачку варошицу. Витешки дух, част и достојанство Невесињци су дубоко урезали у своју традиционалну светковину. Богато културно насљеђе и старе спортове успјешно чувају од заборава, истовремено дајући овој манифестацији модерне тонове и савремене видике.

Организатор олимпијаде је општина Невесиње и Влада Републике Српске. Као манифестација уврштена је на прелиминарну листу нематеријалног насљеђа БиХ, Републике Српске.

Припремање изложбе помогли су Туристичка организација општине Невесиње, општина Невесиње и Музеј Херцеговине Требиње, под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Olimpijada izlozba 6

Olimpijada izlozba 7

Olimpijada izlozba 5

Olimpijada izlozba 9

СРНА, РАДИО НЕВЕСИЊЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520