-->

НЕВЕСИЊСКИ ОДБОРНИЦИ РАСПРАВЉАЛИ О РАДУ ЈАВНИХ УСТАНОВА

15 februar 2019

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су разматрали програме рада јавних установа и План утрошка средстава од наканада по основу продаје шумских дрвних сортимената. Усвојена је Одлука о давању земљишта на кориштење ЈП „Противградна превентива РС“ и Програм кориштења дијела пашњака Морине.

SO 23 2

Најшира скупштинска расправа вођена је о Програму рада и финансијског пословања Дома здравља Невесиње. Одборници су махом износили позитивне оцјене о раду ове здрваствене установе, а расправљали су о организацији пријема пацијената, раду педијатријске службе, запошљавању радника и отварању Центра за ментално здравље. Интересовали су се и о епидемиолошкој ситуацији у општини Невесиње.

В.д. директора Жарко Таминџија истакао је добру сарадњу са Болницом Невесиње и локалном заједницом. Оцијенио је да је смањење прилива финансијских средстава посљедица опадања броја становника. Извјештај је усвојен једногласно.

У дискусији о Програму рада ЈУ Центар за информисање и културу учествовали су углавном опозициони одборници критикујући форму извјештавања са сједница Општинског парламента. Поновили су захтјеве за директне преносе скупштинских засједања. Из Радио Невесиња порују да програм емитују у складу са професионално признатим стандардима. Извјештај је усвојен гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

Извјештаји Центра за социјални рад, Дјечијег вртића, Народне библиотеке и Туристичке организације прихваћени су једногласно без расправе.

У Програму рада Центра за социјални рад наглашено је да се у 2019. години очекује повећање броја захтјева за једногратну новчану помоћ, за остваривање права на додатак на помоћ и његу другог лица и смјештај у установе социјалне заштите. Програм рада Дјечијег вртића заснован је на све већем интересовању родитеља за примарни програм и програм припреме малишана за школу. Планиран је наставак сарадње са Кембриџ центром и Основном музичком школом.

Из Туристичке организације је за 2019. годину најављено више пројеката који ће допринијети да се широј јавности представи богато природно и културно насљеђе општине. У Програму Народне библиотеке Невесиње најављене су промоције књига, тематске књижевне вечери, те сарадња са писцима, умјетницима и установама културе.

Усвојени Програм рада Цивилне заштите садржи оперативне планове заштите и спасавања од елементарних непогода и других несрећа по мјерама локалне заједнице.

SO 23 3

На данашњој сједници СО Невесиње већином гласова усвојен је План утрошка намјенских средстава од наканада по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2019. години. Предвиђено је да планирани приход од 120.000 КМ буде утрошен за програм санације и одржавања локалних путева и расходе за услуге зимске службе. Сагласност на овај план претходно је дало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Одборници су у дискусији сугерисали да приоритет буде санација путева на подручју највеће експлоатације шума. Приједлог одборника Веса Радића да се дио средстава усмјери за изградњу водопоја у Горњем пољу није добио потребан број гласова.

На данашњој сједници Општинског парламента усвојена је Одлука о давању земљишта на кориштење ЈП „Противградна превентива РС“. Како је образложено, на уступљеним катастарским парцелама биће постављене аутоматске противградне станице.

SO 23 5

Већином гласова усвојен је Програм кориштења дијела пашњака у катастарској општини Морине које тренутно користи „Симентал центар“. Утврђена је површина, начин и услови кориштења пашњака. Како је образложено, овај програм не односи се на остале површине на Моринама.

Усвојеном Одлуком о финансирању дијела трошкова рада политичких странака заступљених у локалној скупштини предвиђено је да се 20% буџетских средстава распореди у једнаким износима, а 80% сразмјерно броју освојених мандата у Општинском парламенту.

SO 23 4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520