-->

НЕВЕСИЊЕ ПОНОВО У ЗИМСКОМ АМБИЈЕНТУ

12 februar 2019

Невесиње је од синоћ поново у зимском амбијенту. Нападало је неколико центиметара снијега,температура је јутрос -2 степена Целзијуса, али јак вјетар ствара осјећај веће хладноће.

Све магистралне и регионалне саобраћајнице на подручју општине Невесиње су проходне, сем дионице Улог – Кланци преко превоја Морине, потврђено је јутрос у предузећу Невесињепутеви. На овом путном правцу машина је очистила пут до Горњих Плужина, али се даље путовање не препоручује због снијежних сметова.

Синоћ су очишћени регионални путни превци према Зијемљима и Трусини, а јутрос је машина упућена према Ћесиму.

Магистрални пут Мостар – Невесиње – Гацко је први приоритет одржавања и на овој саобраћајници саобраћај се одвија редовно уз опрезну вожњу.

Snijeg f2

Температуре у 7 часова:

-4 Чемерно

-3 Калиновик

-2 Невесиње

-1 Гацко

3 Билећа

5 Требиње

7 Мостар

Метеоролози за данас најављују хладно и вјетровито вријеме, али се не очекују нове падавине. Дневна температура у Невесињу у наредна два дана неће излазити из минуса. Топлије вријеме са више сунчаних интервала очекује се од четвртка.

Snijeg f3

Шта каже народни метеоролог?

Фебруар је, иначе, чудан мјесец пун временских изненађења, честих и наглих промјена и смјењивања хладноће и топлоте, као и жестоких налета зиме.

Херцеговци нису вољели топле фебруаре што потврђује изреке „Ако фебруар не вије, онда март оплакује“, „Ако се у фебруару мачка на крову грије, у марту се уз пећ свије“, „Што фебруар измами, то март опали“ и друге.

Народни метеоролог је у фебруару имао симболе и репере у свецима и празницима. Света три јерарха сматрају се заштитницима људи и животиња од „студених и злих вјетрова“. По вјетровима који дувају овог дана, прогнозира се какво ће бити вријеме током читаве године.

Трифундан, између осталог, заштитник је винограда, јер он уништава све инсекте и болести које нападају винову лозу, а прижељкује се да тога дана буде хладно. У Херцеговини народни метеоролог више жели кишу, па је настала изрека „Трифундан ведро, биће суше, а падне ли киша, биће родна година.

Сретење се у народу тумачи као дан у коме се сусрећу зима и љето. Вјерује се да на тај дан мечка излази из свог брлога и погледа да ли има сјенку. Ако је има, онда се окреће и враћа у пећину да одспава још шест недјеља, колико ће зима трајати. Ако нема сјенке, односно ако је облачно, онда одгега у шуму у потрагу за храном, што значи да је зима прошла.

Snijeg f4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520