-->

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ МИТРОВДАНА У НЕВЕСИЊУ: УРУЧЕНА ОДЛИКОВАЊА ПОРОДИЦАМА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА

07 novembar 2018

Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручио је вечерас у Невесињу постхумна одликовања породицама погинулих бораца Војске Републике Српске.

odlikovanja 2

Каран је у оквиру Митровданских свечаности уручио девет Медаља заслуга за народ за погинуле борце из Невесиња, Требиња и Гацка.

odlikovanja3

Одликовања су додијељена указом предсједника РС Милорада Додика на иницијативу Борачке организације РС.

 odlikovanja 9

Милинко Вуловић из Гацка преузео је одликовање за погинулог брата Милоша. Каже да данашње признање много значи, јер жртва његовог брата није заборављена.

sala 4

Изасланик предсједника РС Синиша Каран рекао је да је у овој години предсједник РС Милорад Додик указом постхумно одликовао 174 борца, а од 2012. године до данас 1.740. Он је нагласио да је чување патриотизма и слободарских традиција трајни задатак и грађана и власти.

- Наша је дужност не само да се сјећамо погинулих јунака, него и обавеза да наставимо да градимо њихов свети циљ према коме су стремили - поручио је Каран.

sala 2

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је Невесиње у рату поднијело велику жртву и да су у најдубљем сјећању остале Митровданске битке. Истичући херојство припадника Невесињске бригаде, Авдаловић је изнио податак да је погинуло више од стотину јединаца, а да су десет настрадалих бораца из ове јединице били рођена браћа.

− Наш задатак је да чувамо Републику Српску за коју су дати толики животи и да се трудимо да нам буде боља и љепша - поручио је Авдаловић.

siniša

Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац нагласио је да никада не смијемо заборавити јунаке који су бранили част и слободу отаџбине.

sala 1

Дан општине и Крсну славу Борачке организације РС грађанима Невесиња и саборцима честитао је ратни командант пуковник Новица Гушић.

„Од косовског Видовдана, до невесињског Митровдана рађамо се као Срби да бисмо живјели пред Богом часни и молитвени, пред народима ослобођени, своји и умивени, на корист пријатељима и на опрез оним другим“, поручио је, између осталог, легендарни командант у честитки.

recitacija2

Своје стихове на тему Митровдана говориле су ученице Нина Голијанин и Милица Радовановић, побједнице Конкурса који је расписала Општинска борачка организација.

recitacija 1

Прије уручивања одликовања у Спомен соби на Гвозду служен је помен погинулим борцима, а делегације општинске и републичке власти, Борачке организације РС, Општинске организације погинулих и несталих и Ратних ветерана Невесиња положиле су вијенце код Спомен обиљежја.

vijenci 1

Митровданске свечаности настављају се сутра светом литургијом у Цркви Вазнесења Господњег коју ће са почетком у 9 часова служити епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства. У порти Саборног храма биће обављен славски обред.

Код Споменика слободе биће служен парастос, а делегације ће положити вијенце.

У 12 часова владика Димитрије освјештаће обновљени Дом културе у којем ће пола сата касније бити одржана свечана академија са богатим програмом и обраћањем званичника.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520