-->

„ПРИЧЕ ИЗ РАТОМИРА“ УВЕРТИРА ЗА МИТРОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

06 novembar 2018

Поводом сјећања на Митровданске битке 1992. и 1994. године Ратни ветерани Невесиње организовали су синоћ у Градској галерији у Невесињу промоцију књиге „Приче из ратомира“ првјенац новинара Ратомира Рата Мијановића из Требиња. 

Како у рату, тако и у миру са Ратомиром синоћ су били његови саборци и ратни другови који су својим присуством дали посебан печат овој вечери. Бранислав Зечевић, Горан Лојпур и Јован Братић са великим поштовањем говорили су о Рату Мијановићу.

Радио драме „Партија билијара“ и „Дјечак са коте 243“ на тренутак су оживиле ратно вријеме, када су многи младићи преко ноћи одрасли и постали храбри јунаци, а да их притом нико ништа није питао. Управо ова књига говори о таквим људима, малим и обичним, а са друге стране великим и храбарим. Из сваке приче можемо да научимо шта је то љубав, поштовање, вјера, храброст, праштање...

Књига говори о истинитим ратним причама које је Мијановић, и сам учесник Одбрамбено – отаџбинског рата, прикупљао дужи низ година. Књига је заправо важна опомена будућим генерацијама да мир нема алтернативу, али да се исто тако догађаји из славне прошлости не смију заборавити, односно да оно што није записано –није се ни догодило!

Саговорници у причама су ратни другови из херцеговачких јединица Војске РС. Двадесет и три приче које зраче љубављу, искреношћу, топлином, родољубљем и добротом су заправо исповијести обичних смртника (којима је Мијановић подарио бесмртност) који су били спремни на све, па да и живот свој положе за Отаџбину! 

ratomir1

ratomir2

Обраћајући се присутнима Ратомир Мијановић је прочитао причу „Тодоров сан“ која носи предзнак Невесиње.

– Захваљујем се свима који су помогли издавање ове књиге, да истина о младим људима и борцима, који су младост оставили на ратишту, угледа свјетлост дана – нагласио је Мијановић.

Предсједник Завичајног клуба „Освит“ из Билеће Миодраг Љумо Хрњез нагласио је да је књига настала на истини, да је са љубављу ткана и да се са љубављу дијели и чита.

– Очекујем да Ратомир настави да пише овакве приче, јер поента је да се не забораве они који су нам дали слободу у којој ми данас уживамо и стварамо. Волио бих да из ове књиге настане бар један филм, а сви знамо колико је у Невесињу било догађаја који заслужују да буду екранизовани – рекао је Хрњез.

Хрњез је додао да морамо више водити рачуна о нашој блиској прошлости, да је не заборавимо, јер би нам будућност била врло тешка.

– Ратомир је даровит писац, али у њему постоји борба између писца и новинара, а ја лично навијам за Ратомира писца и књижевника – појаснио је Хрњез.

Предсједник Књижевне заједнице „Јован Дучић“ из Требиња Новица Телебак Тени рекао је да је Рато Мијановић изненадио све својом књигом и изразио наду да ће у скоријој будућности бити још нових наслова.

– Ово је 83 књига у издању Књижевне заједнице „Јован Дучић“ и посебно нам је драго што је то наш Херцеговац и његова књига „Приче из ратомира“ – истакао је Телебак.

Издавач ове књиге је Књижевна заједница „Јован Дучић“ из Требиња заједно са Светом књиге из Београда.

Од рата су прошле 23 године, али синоћна промоција оживила је многе догађаје, који су само чекали погодан моменат да опет, бар на тренутак, постану стварни и упечатљиви.

ratomir3

ratomir4

ratomir5

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520