-->

ПРЕДСЈЕДНИЦА ВЛАДЕ СРПСКЕ ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ ОТВОРИЛА ВОДОВОД И ДОМ КУЛТУРЕ У НЕВЕСИЊУ

28 septembar 2018

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, извршни директор „Хидроелектрана на Требишњици“ Илија Таминџија и начелник општине Миленко Авдаловић пустили су данас у рад пумпно постројење у Жиљеву чиме је стављен у функцију новоизгађени водовод Удбина - Невесиње. Премијерка је претходно отворила реконструисани Дом културе, заједнички пројекат влада Републике Српске и Србије.

dom kulture2

У пројекат довођења квалитетне питке воде са изворишта Удбина предузећа „Хидроелектране на Требишњици“ и ХЕ „Дабар“ уложила су око осам милиона марака.Тиме је ријешен вишедеценијски проблем водоснабдијевања у Невесињу.

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је Невесиње добило важан животни ресурс - питку воду. Истакла је и важност културних дешавања која ће након адаптације Дома културе бити још садржајнија.

Она је додала да је локална власт била активна и да је кандидовала многе пројекте које је Влада Српске подржала. Најавила је да ће тако бити и у будућности.

 

vodovod10

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић оцијенио је да је довођење воде са изворишта Удбина историјски дан за Невесиње.

−Овај водовод добијамо на поклон од ХЕТ-а и још нам треба мали корак да бисмо воду имали у систему −рекао је Авдаловић. Подсјетио је да општина уз помоћ Владе Српске, ради на пројекту изградње пречистача на језеру Алаговац, те да ће Невесиње већ идуће године имати воду за пиће из два извора.

vodovod13

Директор ХЕ "Дабар" Жељко Зубац рекао је у радове на ХЕ "Дабар" до сада уложено више од 85 милиона КМ, те да се пријавило 19 свјетских компанија за финансирање и градњу ове хидроелектране.

−Изграђено 30 километара водоводне мреже, два базена, пумпна станица, више од 30 километара далеководне мреже и исто толико путне мреже − рекао је Зубац.

Он је нагласио да ће ХЕ "Дабар", након изградње, остати у стоодстотном власништву Републике Српске.

Пројекат реконстрзукције и надоградње Дома културе финансирале су владе Србије и Републике Српске у износу од 550.000 КМ Адаптиран је стари објекат и израђен анекс са мокрим чвором и пратећим птросторијама.

Грађани Невесиња добили су репрезентативан објекат за одржавање биоскопских и позоришних представа, гостовање књижевника, одржавање свечаних академија и других културних догађаја.

Пресједница Владе РС Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је Невесиње добило овако репрезентативан објекат.

−Важно је да се Невесиње развија и да има центар и за културне догађаје. Ово није нешто што ће служити пет година, већ педесет − рекла је Цвијановићева.

vodovod5

vodovod4

vodovod3

dom kulture7

dom kulture6

dom kulture5

dom kulture3

dom kulture1

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520