-->

ДР ГОРАН КОМАР У НЕВЕСИЊУ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ „СТЕЋАК И ЊЕГОВО ПИСМО“

16 septembar 2018

У организацији Народне библиотеке Невесиње синоћ је у Градској галерији одржано вече посвећено очувању српског ћириличног насљеђа.

Предавање под насловом „Стећак и његово писмо“ одржао је др Горан Комар који је говорио о средњовјековним надгробним споменицима - стећцима.

У свом излагању Комар је нагласио да је Невесиње за његово истраживање изузетно значајно због великог броја стећака који су мало истраживани, као и одређеног броја натписа који нажалост нису велики.

– Највећи број стећака налази се у источној Херцеговини, има их пуно и у Босни, а за нас су интересантни како због својих натписа, тако и због своје ликовности – истакао је Комар.

Он је рекао да је након дугогодишњих истраживања стећака увјерен да они представљају искључиво и строго хришћанске надгробне биљеге, и ни у ком случају овај тип надгробног споменика не може се, како је то чинила југословенска наука и наука 19.вијека у периоду окупације БиХ од стране аустроугарске, везати за јеретичке скупине и организације, познате као богумили.

– Када то кажем, не желим да негирам да су и преци данашњих муслимана у БиХ баштиници стећка и желим истаћи да постоји јасна тачка дивергенције у којој долази до разлаза – рекао је он.

У оквиру предавања приказани су споменици на подручју Невесиња, односно некрополе са високим и масивним надгробним крстовима, и управо су то елементи који опредјељују овај тип надгробног споменика српском православном народу.

Комар је појасио да ова предавања имају за циљ да допринесу нечему што већ постоји у нашем народу, а то је да допринесу увјерењу да ови надгробни споменици и комплетно културно насљеђе које је обиљежено и представљено стећком припада српском народу, и да морамо сачувати стећак који се налази у атарима српских села и везан је за српско катастарско земљиште.

Овај низ предавања др Комар је започео прије осам година и одржана су у свим источнохерцеговачким општинама.

Komar2

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520