-->

ТАМИНЏИЈА: „ГОРЊИ ХОРИЗОНТИ“ ЋЕ ПРЕПОРОДИТИ ХЕРЦЕГОВИНУ

14 septembar 2018

Извршни директор за производњу и техничке послове у „Хидроелектранама на Требишњици“ Илија Таминџија каже да ће историјски пројекат „Горњи хоризонти“ препородити Херцеговину, донијети новац и нова радна мјеста, а имаће позитивне ефекте и за цијелу Републику Српску.

− Завршетком само прве електране ХЕ “Дабар“ биланс производње ХЕТ-а ће се повећати 50 одсто, а завршетком изградње цијелог пројекта хидросистем Требишњица ће бити један од квалитативно најјачих хидроенергетских система у овом дијелу Европе. Уз количине струје и новац који ће источнохерцеговачке општине добивати за накнаде за потопљено земљиште и водни допринос, “Горњи хоризонти“ донијеће и на стотине радних мјеста у Херцеговини − тврди Таминџија.

tunel

ХЕТ је до сада уложио 83 милиона властитих средстава у ХЕ “Дабар“, а у јуну је расписао јавни међународни позив за финансирање и изградњу ове хидрелектране на који се јавило чак 19 компанија из девет земља. Њихова ће обавеза бити да обезбиједе кредитна средства у висини од 200 милиона евра и да у року од четири године доврше радове на најзначајнијем енергетском објекту који ће се градити у Републици Српској. ХЕТ је потпуни власник хидроелектране, а кредит за урађене радове би се отплаћивао 15 година. Пројекат подразумијева изградњу бране Пошћење са насипима и акумулационим базеном, цјевовод под притиском, машинску зграду с пратећим објектима и опремом, далековод за прикључење ХЕ “Дабар“, одводни канал кроз Дабарско поље и проширење тунела Дабарско поље – Фатничко поље. ХЕ “Дабар” ће бити инсталисане снаге 160 мегавата и она је најважнији енергетски објекат у систему “Горњи хоризонти”.

Таминџија наглашава да је досадашњи ток изградње ХЕ „Дабар“ већ донио много бенефита општини Невесиње и запослење за око 150 радника.

− По интезитету саобраћаја увјерили смо се колико је била неопходна саобраћајна пречица према Билећи и Требињу. Присутпни путеви су препородили села Зови До и Биоград, али је најважнија пратећа инвестиција свакако водовод Удбина - Невесиње који ће ријешити вишедеценијски проблем који је тиштио сваког Невесињца − истакао је Таминџија додајући да је ХЕТ само за дистрибутивни цјевовод инвестирао више од седам милиона марака.

Poscenje 3

Тамниџија који је и народни посланик у НС РС подсјећа да је у инфраструктуру задњих годину дана уложено око 10 милиона марака.

−Урађена је рехабилитација регионалног пута Невесиње - Берковићи, савремени мост у Зовом Долу, кружни ток и више улица у градским и приградским насељима у Невесињу. Реновирана је Спортска дворана, а пројекат адаптације и проширења Дома културе је при крају − каже Таминџија. Додаје да је у току реализација неколико приватних ивестиција, попут тржног центра, пилане, сушаре и бензинске пумпе које донијети посао за 70 радника, а мање пројекте је тешко и побројати.

Golic 3

Говорећи о плановима за наредни период Таминџија је нагласио да је главни задатак изградња ХЕ „Дабар“ која ће бити главни покретач развоја, те обнова комплетне путне инфраструктуре укључујући и тражење најбољег саобраћајног рјешења за модернизацију магистралане саобраћајнице Невесиње - Мостар.

Таминџија је рекао да охрабрује и подршка Владе Србије Херцеговини која осим економског даје и морални подстрек.

− Мислим да нам свима треба више оптимизма и воље да правимо пословну климу која ће задржати Херцеговце на својим вјековним огњиштима - закључио је Таминџија.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520