-->

ДАНАС ЗАСЈЕДАЛИ НЕВЕСИЊСКИ ОДБОРНИЦИ

31 avgust 2018

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње највише се расправљало о стању привредног сектора и поништењу Одлуке о расписивању јавог огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске. Једногласно су прихваћени извјештаји о раду здравствених установа и више одлука из области просторног планирања. Није било расправе о реализацији буџета за шест мјесеци 2018. године.

 SO 18 1

У Информацији о стању привредног сектора начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић нагаласио је да је највећи број радника у прошлој години запослен на изградњи објеката за потребе ХЕ „Дабар“. Рекао је да ће реконструкција путева и улица, изградња далековода Невесиње – Гацко и довођење воде са Удбине значајно поправити привредни амбијент у општини. Одборници СДС-а су приговорили да се инвестиције раде углавном из кредитних средстава и да је мало запошљавања у реални сектор. Одборници СНСД-а су узвратили оцјеном да је општина Невесиње тренутно највеће градилиште у Херцеговини. Из Социјалистичке партије су истакли да ће улагања у енергетски сектор бити покретач развоја општине. Информацијa је усвојена гласовима скупштинске већине.

Поништењу Одлуке о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске из марта ове године претходила је оштра полемика власти и опозиције. Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић образложио је да се након завршетка јавног огласа појавио велики број понуда па су, према његовим ријечима, били принуђени да смање максималну површину земљишта која се додјељује у закуп како би обухватили већи број пољопривредника. На питање опозиционих одборника да ли ова одлука има упориште у закону и колико ће трајати нова процедура закупа, Братић је одговорио да је све урађено уз сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, да све општине у Републици Српској имају одређених проблема око закупа и да би нови поступак требало да иде убрзаном динамиком.

SO 18 2

Извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци 2018. године није изазвао одборничке дискусије. Начелник Одјељења за финасије Зорка Умићевић навела је да су укупни буџетски приходи у првих пола године износили 3.565.259 КМ што износи 52,14% у односу на годишњи план. Умићевић је констатовала да је извршење буџета на задовољавајућем нивоу.

На данашњој сједници Општинског парламента одборници су усвојили Одлуку о водоводу и канализацији на подручју општине Невесиње. Предсједник Комисије за израду Нацрта ове одлуке Милован Цвијетић појаснио је да се овом одлуком прописују услови и начин организовања послова у вршењу комуналних дјелатности, права и обавезе предузећа и корисника услуга, начин наплате, послови надзора и заштитне мјере. Нешто шира дискусија претходила је и доношењу Нацрта одлуке о заштити и држању животиња на територији општине. Одборничке дискусије кретале су се од оцјена да зоне у којима није дозвољено држање животиња нису добро дефинисане, па до тврдњи да је документ рађен у најбољој намјери да сачува зелене површине и паркове. У сваком случају, Нацрт одлуке иде у јавну расправу и прије доношења коначне одлуке примједбе и сугестије могу дати и одборници и грађани.

SO 18 3

У преосталом дијелу засједања није било много дискусија. Извјештаји о раду Дома здравља и Болнице Невесиње добили су једногласну подршку одборника. Опозиција је имала примједбу што уз извјештај Дома здравља није достављен Биланс успјеха. Одборници су усвојили и извјештаје Центра за социјални рад, Црвеног крста, Бироа за запошљавање и Туристичке организације Невесиње.

На данашњој сједници Општинског парламента усвојено је више одлука из области просторног планирања које је припремило општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове. Једна од одлука односила се на оснивање Новог градског гробља на локалитету Гвозд. Утврђени су и нацрти измјене регулационих планова „Пословни центар Малта“ и „Килавци - Шајбе“, те Одлука о начину и условима јавне продаје неизграђеног грађевинског земљишта у државној својини за изградњу пословних објеката.

Одборници су донијели одлуку о давању земљишта на кориштење „Јавном предузећу „Противградна превентива Републике Српске“ за постављање аутоматске противградне станице у оквиру пројекта „Успостављање техничког метеоролошког сервиса и модернизације система противградне заштите РС“.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520