-->

ПОТПИСАН УГОВОР О РЕКОНСТРУКЦИЈИ ПРЕЧИСТАЧА ВОДЕ У НЕВЕСИЊУ

16 maj 2018

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић и предсједник управе предузећа "Екотех" из словеначког Велења Марко Шкоберне потписали су у Бањалуци уговор о реконструкцији пречистача воде за пиће у Невесињу, за шта ће бити уложено 1.181.000 евра.

Авдаловић је рекао да ће овим пројектом бити ријешен проблем водоснабдијевања чистом водом, с којим је ова локална заједница суочена посљедњих 30 година.

"Пројектом добијамо потпуно нову фабрику воде, изграђену по европским стандардима. Европска инвестициона банка је за овај пројекат обезбиједила 560.000 евра, грант Владе Српске је 350.000 КМ, а имамо и грант Словеначке агенције за међународну сарадњу од 400.000 евра", истакао је Авдаловић у Бањалуци након потписивања уговора.

Он је навео да је највећи проблем пречистача садашње фабрике воде то што је стар 30-40 година, што је малог капацитета и ниског технолошко-техничког нивоа. 

"Невесиње се снабдијева водом из вјештачког језера Алаговац и та вода није за употребу без пречистача. Сталне анализе су показивале да наша вода није бактериолошки и хемијски исправна, због чега годинама припремамо овај пројекат", објаснио је Авдаловић.

Према његовим ријечима, градња нове фабрике воде је најбоље рјешење за Невесиње, а колико је пројекат захтјеван говори чињеница да се на два тендера, са цијелог простора бивше Југославије, јавила само по једна фирма.

Авдаловић очекује да би грађевински радови могли да почну у септембру.

Avdalovic ST

Шкоберне је истакао да је фирма "Екотех" у Српској радила неколико сличних пројеката.

"Једна смо од фирми из Словеније која се бави екологијом и енергетиком. У Српској смо до сада радили и пројекте у Термоелектрани `Угљевик` и Хидроелектрани `Бочац`. Сигуран сам да ћемо и овај посао добро урадити", напоменуо је Шкоберне.

Он је додао да ова фирма има око 200 запослених, да им је годишњи приход 30 милиона евра, те да су им тржишта Србије и Српске једна од најважнијих.

"Све ћемо урадити како би овај пројекат у планираном року од 10 мјесеци показао очекиване резултате. Пројекат почиње истражним радовима, израдом пројектне документације, ревизијом те документације, након чега слиједе грађевински радови и испорука технолошке опреме, машинских и електро инсталација", напоменуо је Шкоберне.

Он је указао да је пројекат припреме воде за пиће захтјеван, али да "Екотех" има добра искуства и да су у посљедњих пет година имали неколико сличних пројеката укупне вриједности 50 милиона евра.

Реконструкција пречистача воде за пиће у општини Невесиње биће реализована у оквиру пројекта "Водоводна и канализациона мрежа у Републици Српској", који је вриједан 100 милиона евра, а који се највећим дијелом финасира кредитним средствима Европске инвестиционе банке, грант средствима ЕУ, те билатералним и средствима општина.

У Републици Српској тренутно 37 јединица локалне самоуправе, које су укључене у пројекат, имају одобрене пројекте планове.

Потписивању уговора присуствала је и помоћник министра финансија Радмила Михић.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520