-->

НАЈСТАРИЈА НЕВЕСИЊКА ПРОСЛАВИЛА 99. РОЂЕНДАН

01 maj 2018

Најстарија становница невесињске општине Мара Гаћиновић из села Лукавца прославила је 99. рођендан. Крепка и разборита старица и данас ужива поштовање родбине, комшија и познаника.Рођенданску торту добила је од екипе Радио Невесиња.

Бака Мара рођена је 27. априла 1919. године и читав животни вијек везује је за заселак Кљен гдје је одгајала дјецу и бавила се пољопривредним радовима. На пут је извела седам синова које је учила хришћанским врлинама, стрпљењу и оптимизму. Данас има седам унука и осам праунука који је чине срећном и задовољном.

Baka Mara 3

Бака Мара сматра да су за њену дуговјечност заслужни гени пошто је и њена мајка живјела преко 100 година. Упозорава, ипак, на начин исхране и умјереност у свему. Каже да је искључиво користила домаће производе и да је избјегавала конзервирану храну. Мару је здравље увијек добро служило и љекару је ријетко одлазила. Данас занимацију налази у плетењу, а воли и да помогне у кухињи.

Живахна и виспрена старица из Лукавца радо приповиједа о прошлим временима. Непогрешиво интерпретира догађаје из ране младости који нису везани само за њено село него и читаву Краљевину Југославију. Сјећа се великих поплава 1934. године и атентата на Краља Александра у Француској.

Поносна је на породицу Гаћиновића која је у посљедњих 150 година изњедрила доста познатих и учених људи.

– Поп Јован је био најписменији Невесињац за вријеме устанка против Турака и слао је писма црногорском књазу Николи – прича Мара. Подсјећа и на љекара Владимира који је медицину завршио у Бечу и потом лијечио народ у Невесињу готово 30 година.

Иако је „узела стоту“ Мару и даље краси ведар дух. Воли да се нашали са унучићима, али и да им подијели неки савјет. Радује је што њени потомци живе лагодније у односу на стара времена.

−Данашња омладина живи као господа. Ташну под руку, телефон у руку и без обавеза. У моје вријеме чували смо стоку читав дан и радили тешке пољопривредне послове, али смо били весели и задовољни – духовито је Мара направила поређење нових трендова са некадашњим временима.

Baka Mara 2

Најстарија Невесињка по много чему саговорнике не оставља равнодушним. Посебно се изненаде када почне да причао спорту и свјетским метрополама. Велики је фан Новака Ђоковића. Каже да је неколико пута устајала по ноћи да гледа телевизијске преносе његових мечева. Много јој је жао што у посљедње вријеме биљежи слабије резултате.

У кућу Гаћиновића често је навраћао и велики добротвор Михајло Лабало. Бака Мара о овом хуманисти прича са великим поштовањем. Сматра да би бар једној установи у Невесињу требало дати његово име.

Baka Mara 1

Смијеха и доброг расположења није недостајало у дому Гаћиновића, пошто је бака Мара, како и приличи рођенданском слављу, госте увесељавала духовитим опаскама.

Новинарска екипа Радио Невесиња је срдачно дочекана у кући која зна да његује традиционалне вриједности. Ново дружење заказано је на јубиларни 100. рођендан.

Baka Mara 4

Kljen

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520