SJ TheDaily - шаблон joomla Форекс
-->

НЕВЕСИЊСКИ КРОМПИР НА КОРАК ДО БРЕНДА

13 april 2018

У организацији Удружења произвођача невесињског кромпира Невесиње, данас је одржано стручно предавање „Представљање произвођачке спецификације невесињског кромпира, на коме су говорили доц. др Грујица Вицо са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву и проф. др Драго Милошевић са Агрономског факулета у Чачку.

Невесињски произвођачи кромпира на самом су крају процедуре да добију заштиту географског поријекла и оригиналности кромпира и овај производ продају под именом „невесињски“ на домаћем и иностраном тржишту, и тако сачувају традиционалну производњу и постигну већу тржишну вриједност.

krompir1

Доц. др Грујица Вицо презентовао је данас приједлог завршне верзије, на којој ће се још радити додатна рецензија од стране стучних лица са комплетним прилозима.

Он је изразио наду да ће се већ наредног мјесеца ући у сљедећу фазу, а то је захтјев за усклађивање одређених корака који слиједе у овом процесу.

– У складу са подзаконским актима који уређују ову област у БиХ, ми смо приступили изради произвођачке спецификације за невесињски кромпир – рекао је Вицо и додао да је протеклих пар мјесеци урађено пуно, али да сам процес захтијева један мултидисциплинаран приступ.

Проф. др Драго Милошевић одржао је предавање на тему „Актуелна проблематика у технологији производње, заштити и чувању кромпира“.

– Давне 1994. године боравио сам у Невесињу гдје сам на стручном предавању промовисао ово подручје као идеално за производњу сјеменског кромпира и данас сам поново овдје да би подржао регистрацију невесињског кромпира – нагласио је Милошевић.

Присутне је поздравио и начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић и истакао да Невесиње идентификују три ствари - историја, Невесињска олимпијада и невесињски кромпир.

– Надамо се да ће овај процес брендирања помоћи нашим пољопривредницима да производњу кромпира подигну на виши ниво - рекао је Авдаловић.

Општина Невесиње је покренула процес заштите невесињског кромпира као производа препознатљивог георафског поријекла и оригиналности прошле године. Потом је Одјељење за привреду и друштвене дјелатности Oпштине Невесиње иницирало оснивање Удружења произвођача невесињског кромпира, анимирајући произвођаче да се активније укључе у ову причу са заједничким циљем да овај прехрамбени производ добије заштићену производну ознаку у БиХ .

krompir2

Славенка Голијанин

Верица Чупковић

 

JU Centar za informisanje i kulturu
Radio Nevesinje

Kontakt info

Nemanjića b.b.,88280 Nevesinje
Republika Srpska

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Matični broj: 01805053
Rj.suda: RU-1-264-00
ID broj : 4401396050004
PDV broj: 401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520

Main Menu