-->

ЗАСЈЕДАЛИ НЕВЕСИЊСКИ ОДБОРНИЦИ: НАЈВИШЕ СЕ РАСПРАВЉАЛО О РАДУ ИНСПЕКЦИЈА И ОДРЖАВАЊУ ПУТЕВА

07 februar 2018

Данашња сједница Скупштине општине Невесиње протекла је у коректној атмосфери и конструктивним дискусијама. Највише се расправљало о Извјештају о раду инспекцијских служби и комуналне полиције и Информацији о санацији локалних путева. Именовани су и начелници општинских одјељења и секретар Општинског парламента.

SO 14 2

Директори јавних установа чији је оснивач општина Невесиње представили су програме рада и финансијског пословања за 2018. годину.

Вршилац дужности Дома здравља Невесиње Жарко Таминџија  нагласио је да ова здравствена установа  има осам тимова породичне медицине који раде у двије смјене. Указао је на проблем сталног смањења броја регистрованих осигураника што за посљедицу има пад прихода од Фонда здравственог осигурања РС. Као новину у 2018. години, најавио је могућност телефонског заказивања прегледа у Дому здравља.

Директор  дјечијег вртића „Света Евгенија царица Милица“ Милена Капор истакла је да  ову јавну установу за предшколско васпитање у примарној групи похађа 57 дјеце. Рекла је да влада велико интересовање и за играонички програм, а као новину је најавила организацију љетовања за малишане у сарадњи са Фондом за дјечију заштиту РС.

Одборници су се упознали и са програмом рада Центра за социјални рад, Радио Невесиња, Народне библиотеке и Туристичке организације. Извјештаји су прихваћени једногласно.

SO 14 3

Најширу скупштинску расправу изазвао је Извјештај о раду инспекцијских служби и комуналне полиције. Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић прецизирао је да су инспекцијске службе у 2017. години обавиле 575 контрола и том приликом издале 173 рјешења за отклањање недостатака. Током расправе одборници и власти и опозиције  поставили су више питања и дали низ сугестија. Сложили су се да комуналну полицију треба технички и персонално ојачати, а тражили су и санкционисање испаше стоке у градском подручју и неконтролисано одлагање отпада. Указивали су и да стање хотела  и још неких објеката нарушавају безбједност пролазника. Поједини одборници су сматрали да је премало наплаћених казни, а из инспекцијских служби су одговорили да су посао радили у складу са овлаштењима и законском регулативом. Приликом гласања одборници СНСД-а били су уздржани.

Дискусије су настављене и након Информације о санацији локалних путева и улица.  У уводном излагању замјеник начелника Милутин Самарџић прецизирао је да је општина Невесиње у 2017. години одржавала 307 километара путева за шта је утрошено 3.000 метара кубних материјала. Нагласио је и помоћ механизације ХЕТ-а.

Одборници СДС-а и ПДП-а су приговорили да је насипање путева урађено селективно, да је требало ангажовати и општинску механизацију и транспарентније урадити одабир извођача. Одбацујући примједбе опозиције, начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да ће општина приликом санације путева поштовати интересе свих грађана.

SO 14 4

На данашњој сједници разријешени су вршиоци дужности и именовани начелници општинских одјељења и секретара Општинског парламента. Претходно је проведена процедура јавног конкурса, након чега је начелник општине Скупштини  предложио  попуну руководећих радних мјеста. Општински парламент је након краће расправе за начелника Одјељења за финансије  именовао Зорку Умићевић, за начелника Одјељења за општу управу Сандру Зиројевић, за начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Слободана Шиљеговића и за начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синишу Братића. Мандат да обавља функцију секретара СО Невесиње добила је Новка Дабарчић. У скупштинској дискусији по овој тачки дневног реда најактивнији је био одборник СДС-а Анто Шиповац који је изнио и похвале и замјерке на оваква кадровска рјешења.

Да је током данашњег засједања владао позитиван дух свједочи и махом једногласна подршка власти и опозиције лицима која ће обављати важне општинске функције.

SO 14 5

У преосталом дијелу засједања није било много дискусија. Одборници су утврдили начин реализације Одлуке Владе РС о расподјели неперспективних локација и осталих некретнина које су служиле за потребе система одбране, те одлуку о употреби симбола општине Невесиње и суфинансирању политичких странака заступљених у локалној скупштини. Прихватили и неколико приједлога одлука о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у државној својини. Усвојен је и Програм рада Штаба цивилне заштите и Одлука о организовању и усклађивању пословања ЈУ Центар за социјални рад Невесиње.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520