-->

У ЧАСТ ЈУНАКА МИТРОВДАНСКИХ ПОБЈЕДА: ХЕРЦЕГОВЦИ У НОВОМ САДУ ПРИКУПИЛИ 58 ДОЗА КРВИ

27 novembar 2017

У петак 24.11.2017. године у просторијама Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији чије је сједиште у Новом Саду млади из овог Удружења организовали су четврту по реду акцију добровољног давања крви у Новом Саду.

– У организацији ове акције учествовао је већи број младих активних чланова Удружења. Велико искуство у организацији ових хуманих активности добили смо током љетошњих акција у Херцеговини, гдје смо, у сарадњи са локалним организацијама,  у пет акција прикупили 235 доза драгоцјене течности – рекао је истиче Бојан Миленић један од организатора акције.

На данашњу акцију, која је трајала четири сата, укупно се одазвало 71 давалац а послије обављених љекарских прегледа крв је дало 58 младих.

MILJAN BUHA

Ова акција посвећена је свим борцима Митровданске офанзиве, а међу даваоцима били су учесници највеће битке одбрамбено-отаџбинског рата.

Један од њих је редовни давалац Миљан Буха. Он је рођен 1976. године у Мостару, одрастао у Гацку и са својих 17 година као борац Војске Републике Српске у ратном вихору добровољно стао на браник своје отаџбине. Са непуних 19 година бива тешко рањен на Невесињском ратишту да би се потом дуго опорављао у Клиничком центру Подгорица.

– Добро знам шта значи дати некоме крв и примити крв која ти живот спаси! Управо то примјењујем и овдје, желећи на тај начин да покажем да нисам заборавио своју земљу, свој народ и своју Херцеговину, нити ћу икада. Границе су само линије у атласу и ништа више – рекао је Миљан Буха и додао да би увијек са истим поносом стао у одбрану своје отаџбине, наше Републике Српске.

– Бићу активан у свакој акцији омладине овог Удружења – поручио је човјек великог срца и душе Миљан Буха.

На акцију давања крви су дошли и чланови ДДДК “Гацко“ из Гацка са којима су млади из Удружења врло успјешно организовали акцију у Гацку, у августу гдје је том приликом сакупљено невјероватних 143 дозе крви што можда представља и најуспјешнију акцију у Херцеговини.

Испред овог друштва у акцији су учествовали Мирослав-Хрго Вуковић, Младен Вуковић, Бранко Чабрило и Драган Бољановић.

Велика подршка нашој акцији дошла је и од Адвокатске канцеларије Небојша Радовић, гдје је поред нашег Марка Никчевића још 12 запослених из ове фирме учествовало у акцији.

– Данас је риједак случај да послодавац-приватник пусти једног радника, а камоли више од 10 на једну овакву акцију. На жалост али то је сурова реалност, али постоје и људи као што је Небојша Радовић који знају колики је значај давања крви – рекао је Никчевић и додао да је поносан на протекле двије године рада.

– Срећан сам што сам успио у мисији која је окупила добре и хумане људе на једном мјесту и да сви они оду насмијани и задовољни. А највеће признање је стисак руке преко 70 младих људи данас-истиче Марко Никчевић један од организатора свих акција давања крви.

udruzenje hercegovaca1

Акцију су својим присуством подржали легендарни Петар Пејо Бајчетић један од оснивача нашег Удружења, Данило Чабрило и новоизабрани предсједник Удружења Божидар Божо Миловић. У акцији су поред наших земљака учествовали и наши пријатељи, колеге…

И на овој акцији, као и свих претходних, били су присутни три рођена брата Секулић из Гацка од којих су Милан и Дејан дали крв док је Зоран кроз објектив фотоапарата испратио читаву акцију.

И за ову прилику за све даваоце смо припремили захвалнице као и по традицији уштипке-приганице са херцеговачким сиром из мјешине.

Сви даваоци послије ове акције су се вратили својим свакодневним обавезама, неко је отишао на посао, неко на предавање а неко и на испит, иако су прави испит зрелости и хуманости положили са највећом оцјеном. То је још један доказ да ови млади, али велики људи су крв дали јер имају развијену хуману свјест, а не због неке привилегије, неког папира и слободног дана.

И ОВОГА ПУТА ПОКАЗАЛИ СМО ХУМАНОСТ НА ДЈЕЛУ ШТО ЋЕМО ЧИНИТИ И У НАРЕДНИМ ГОДИНАМА ЈЕР НАС НА ТО ОБАВЕЗУЈУ ХЕРЦЕГОВАЧКИ ГЕНИ.

ТЕКСТ: БОЈАН МИЛЕНИЋ

ФОТО: ЗОРАН СЕКУЛИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520