-->

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА КОЈА ЋЕ ТРАЈНО ЧУВАТИ ГРАНДИОЗНО ДЈЕЛО НЕВЕСИЊСКЕ БРИГАДЕ

07 novembar 2017

У оквиру Митровданских свечаности вечерас је у препуној сали општине Невесиње промовисана монографија „Невесињска бригада у рату 1992-1995“ пуковника Зорана Јањића. Аутор на близу 600 страница описује ратни пут славне војне формације која је стекла велики углед у читавој Републици Српској.

Из аутентичних извора начелник  ратног Штаба Невесињске бригаде међу корице је удјенуо секвенце храбрости, пожртвованости, чојства, јунаштва, хуманости и свега онога по чему је била чувена ова јединица. Књига описује све велике битке које је водила бригада, а садржи велики број фотографија, докумената, статистичких и историјских података.

Јањић је рекао да објављивање књиге за њега представља велику радост, а посебно му је задовољство што је промоција уприличена уочи Митровдана.

- Прикупљајући податке поново сам преживљавао страдања сабораца, али и враћао понос због  величанствених  побједа - истакао је Јањић. Пожелио је да књига трајно чува грандиозно дјело које је извојевала једна генерација Срба из Невесиња и долине Неретве.

mm9

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да Херцеговина има богату историју, а мало докумената.

- Ово је прва књига која на систематичан начин обрађује војни пут јединице која се прославила широм Републике Српске - додао је Авдаловић истичући велики ауторов труд .

Ратни командант Петог батаљона Невесињске бригаде Никола Гузина рекао је да је монографија  заснована на оригиналним свједочанствима директних учесника догађаја, лишена политичког и идеолошког набоја. Проткана је дужним пијететом према погинулим, несталим и трагично настрадалим припадницима бригаде.

Посланик првог сазива Народне Скупштине РС Момчило Голијанин за књигу је рекао да је својеврстан споменик бесмртницима који су уградили своје животе у темеље РС.

- Монографија је вјечно свједочанство о једном тешком, али славном времену кроз који је прошао српски народ, а са њиме и његова војска - додао је Голијанин.

Издавачи монографије су Општина Невесиње, Оштинска борачка организација и Удружење Невесињаца у Београду.У кратком програму који је пратио промоцију стихове је казивао прослављени глумац Небојша Глоговац. Наступиле су и младе пјесникиње Милица Радовановић и Ана Самарџић чије пјесме на тему Митровдана су награђене на конкурсу Општинске борачке организације.

mm14

mm1

mm16

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520