-->

СТРИП АУТОР ИЗ НЕВЕСИЊА О НОВОМ ПРОЈЕКТУ: “ПОНОРИ ЗЛА” СУ ДУГ СТРАДАЛИМ ПРЕЦИМА

01 novembar 2017

Моји стрипови су нека врста уметничке опомене да зло увек вреба да нас ухвати неспремне и повуче поново у трагична страдања са несагледивим последицама, каже Јован Братић, стип аутор из Невесиња.

Његов нови пројекат “Понори зла” доносе континуитет са његовим ауторским стрип опусом првенствено кроз креативни ослонац везан за историју Херцеговине.

- Тема ове историјске стрип-драме су догађаји који су карактерисали период Другог светског рата на просторима Источне Херцеговине. То је драматична прича о обичним људима ухваћеним у стравичној мрежи страдања, националних и идеолошких подела, погубног исхода за главне протагонисте. Мотиви су, наравно, и овога пута засновани према суровим и истинитим догађајима који су, нажалост, обележили прошлост наших крајева -каже Братић и додаје да је заплет албума испричан из угла једног јунака, али да кроз стрип живе и бројне историјске личности уз тог периода.

- Главни јунак, Алекса Војиновић представља обичног сеоског младића из патријархалне, хришћанске породице, патриоту, хуманих манира, сведока и учесника трагедије која је захватила земљу његових предака. Његов лик је симбиоза мноштва сличних ликова који су били оличење истинских патриота а крај рата су, стицајем околности у којима су се нашли, дочекали са жигом народних непријатеља. Поред њега у причи се појављују ликови утемељени на стварним личностима из тога периода, али под другим именима јер ми је примарни циљ био скренути пажњу на карактеристичне догађаје који су неупитни, а о личностима нека се бави историјска наука - каже аутор из Невесиња.

Братић каже да је назив „Понори Зла” последица његове жеље да исприча нова причу о по злу чувеним херцеговачким јамама, које су дуго биле табу тема.

-“Понори зла” је наслов који нас одмах упућује на карактер приче о злу које је, попут најстрашније олује, поплавило херцеговачке пределе носећи у дубине понора и јама многе невине душе. Дуго времена у мени је живела идеја да кроз свој омиљени облик уметничког изражавања, обрадим ову тему из разлога што сам веома емотивно доживљавао тешке судбине и трагедије бројних људи и породица, о којима сам читао и слушао кроз сећања живих сведока. Много тога се суштински разликовало од онога што смо једно време учили у школама и што је било на неки начин табу-тема. С друге стране разочаран сам колико има људи да само површно знају о томе и не показују вољу да нешто више сазнају. Једноставно, осетио сам потребу да из објективног угла прикажем та трагична дешавања - каже Братић.

Стрипџија каже да је један од мотива за овај албум, и генерално за његов ауторски опус, жеља да се сачува сећање на историјско страдање наших предака.

- Кључни утицај је изражена воља за спознајом наше прошлости и трагање за истином као и покушај да се на овај начин презентује и апострофира нешто што не би смело да се избрише из сећања и падне у заборав, јер нас на то обавезују многи наши трагично страдали преци. Углавном, порука је да је поштени и недужни свет, без правог повода, страдао на свим странама и овај стрип би требао да буде нека врста упозорења да нам се нешто слично више никада не понови, да будемо свесни да зло увек вреба да нас ухвати неспремне и повуче поново у трагична страдања са несагледивим последицама - каже Братић.

Ново издање „Девете димензије”

Стрип албум „Понори зла” има 205 страница, са око 1.050 кадрова, у тврдим корицама у Б5 формату, и појавиће се у издању стрип удружења „Девета димензија”.

Припрему дизајна и штампе су радили Предраг Иконић и Милан Младић а Иконић је аутор насловне стране. Историјски осврт и рецензију стрипа радио је историчар Немања Девић, а издавање албума помогли су донацијама Братићеви пријатељи, фирме удружења и приватни предузетници из Херцеговине.

БЛИЦ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520