-->

У НЕВЕСИЊУ ПРЕДСТАВЉЕНЕ КЊИГЕ ХАЏИ ВЕЛИБОРА ШИПОВЦА

28 april 2024

У Галерији Центра за културу "Небојша Глоговац" синоћ је уприличена промоција књига "Шавови" и "Бројаница" Хаџи Велибора Шиповца у организацији Центра за културу, Народне библиотеке и Црквене општине Невесиње.

У књизи " Шавови" се говори о богатом саудијско-арабијском пару, који није имао потомство и како су супружници молитвама према Пресветој Богородици у манастиру у Сирији добили дјецу. Након што му се испунила жеља, богаташ је желио да дарује манастир, који се налази код Дамаска и да се захвали Пресветој Богородици, али су га разбојници убили. Пресвета Богородица је уз помоћ свог сина, Исуса Христа, сашила раскомадано тијело и учинила чудо васкрсења.

Према ријечима аутора, прва информација о овом догађају добијена је прије неколико година од блаженопочившег владике Атанасија, а он је оживотворио идеју и непознате ликове кроз радњу романа. Аутор наглашава да роман нема документарни карактер, иако је написан на основу истинитог догађаја.

Збирка пјесама "Бројаница" садржи 33 пјесме, које носе поруке јеванђељске истине, поруке љубави и богопознања. Пјесме су посвећене доминантно Богу, Богомајци и светитељима.

Шиповац истиче да му је посебно драго што је промоција ових књига одржана у Невесињу у данима Лазаревог и Христовог васкрсења, које је суштина наше вјере.

"У овим насловима ријечима је саткана љубав у Господа и његову творевину и надам се да ће на свој начин бар дијелом успјети дотаћи читаоце и испунити смисао настанка и књижевног живота", закључио је Шиповац.

О дјелима су, осим аутора, говорили свештеник Младен Чалија и мр Момчило Голијанин.

Свештеник Чалија истакао је да је вјера кључна приликом читања романа "Шавови", као што је кључна и у поимању Христовог и Лазаревог васкрсења.

"Аутор нам говори о томе шта је чудо и појашњава да нас оно води утврђењу у вјери и да повјерујемо у Господа, који чини чуда", рекао је Чалија.

Говорећи о роману "Шавови"мр Голијанин истакао је ауторево добро познавање историје хришћанске цркве и простора кроз које проводи своје јунаке, наглашавајући да нам то говори да дјело није само умјетничко, већ и васпитно-сазнајно.

"Сам назив говори о љубави која спаја човјека са Богом, о шавовима који везују све вјере и све људе", поручио је Голијанин.

Он је додао да и назив збирке пјесама "Бројаница", такође, асоцира на духовност.

"Свака пјесма је заокружена цјелина и има поруку да смо накратко овдје на земљи и да нас чека прави живот на небу, те да смо жељни Божије милости", закључио је Голијанин.

Сав новчани приход прикупљен током промоције дониран је епархијској Фондацији Свети Вукашин за васкршњу акцији која је у току.

PR 1

PR

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520