-->

У ЛУЦИ ОСВЈЕШТАН СПОМЕНИК СРПСКИМ ХЕРОЈИМА ИЗ КОЊИЦА И НЕВЕСИЊА

18 april 2017

У Луци код Невесиња  данас је служен помен и  освјештан Споменик за погинуле борце и страдале цивиле у посљедњем Отаџбинском рату у зони одговорности Друге лаке пјешадијске бригаде и убијене цивиле у општини Коњиц. На Спомен обиљежју  исписана  су имена 207 погинулих бораца и 109 цивила.

druga laka 14

У порти Храма Успења пресвете Богородице споменик су открили чланови породица погинулих бораца. Спомен обиљежје је освјештао  владика захумско - херцеговачки и приморски Григорије уз саслужење свештенства Епархије.

- Ово је дан туге, али и дан васкрсења када обнављамо сјећање на страдалнике и вјеру у њихов живот вјечни - рекао је Григорије додајући да су управо они  који су пролили крв по  горама и ливадама заслужни што данас овдје стојимо као слободни и достојанствени људи.

druga laka 11

Припадник Војске РС Милијан Ћећез у рату је изгубио два брата, оца и стрица. Њихова имена су уклесана на Спомен обиљежје. Милијан каже да је дошао у Луку са јаким емоцијама . Захвалан је људима који су се потрудили да се изгради спомен обиљежје борцима за слободу и правду.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да када стојимо пред овим херојима морамо мислити на слободу и Републику Српску, јер да није било ових храбрих људи који су стали на бранику отаџбине, не би било ни Републике Српске.

       Са дужним поштовањем и пијететом треба да се односимо према борцима који су дали своје животе за оно што ми данас имамо, али и да волимо и изграђујемо нашу Републику Српску, јер боље и љепше отаџбине немамо – поручио је Авдаловић.

О ратном путу Друге лаке бригаде говорио је ратни командант Миленко Лаловић. Он је подсјетио да је ова војна формација израсла из Првог одреда српске територијалне одбране који је формиран од мјештана Борака и околних села и добровољаца који су прискочили у помоћ прогнаном српском становништву из Коњица.

 – По својој полној и старосној структури била је јединствена у Херцеговачком корпусу пошто је у њеном саставу било 250 жена и велики број голобрадих младића, али и људи у позној животној доби – рекао је Лаловић.

druga laka 12

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић изразио дивљење и  поштовање дјелу бораца и старјешина Друге лаке бригаде и њиховом огромном доприносу у стварању РС.

– То што  је ова мала војна формација држала тако успјешно фронт дуг преко 70 километара је прави подвиг – истакао је Савчић.

Члан Одбора за изградњу Спомен обиљежја Мирослав Мркајић  подсјетио је да је иницијатива покренута 2012. године и да је уз помоћ донатора направљено дјело које ће трајно подсјећати на саборце и страдалнике.

 – Споменик је саграђен у порти прелијепе цркве која је кроз историју била мјесто окупљања српског народа из  Коњица и Невесиња – истакао је Мркајић.

druga laka 13

Делегације источно-херцеговачких општина и више борачких удружења и организација положили су вијенце  код Спомен обиљежја које ће будуће генерације подсјећати  на храброст и одлучност да се брани слобода и достојанство.

Други дио свечаности са културно-умјетничким програмом и уручењем захвалница највећим донаторима одржан је у Невесињу.

Бурним аплаузом је поздрављен телеграм ратног команданта Бора Антеља који је саборцима честитао 25-годишњицу формирања Друге лаке бригаде.

       Морамо очувати наду и снагу за нова прегнућа, како бисмо опстали на просторима које смо у аманет добили од наших епских и мученичких предака – поручио је Антељ.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520