-->

УДРУЖУЈУ СЕ НЕВЕСИЊСКИ ПРОИЗВОЂАЧИ КРОМПИРА

02 mart 2017

На данашњем састанку представника Општинског одјељења за привреду и друштвене дјелатности и невесињских пољопривредника формирана је радна група која ће обавити припремне радње за регистрацију удружења произвођача кромпира што је предуслов за покретање процедуре заштите невесињског кромпира као производа препознатљивог географског поријекла.

Предсједник Комисије за регистрацију ознака оригиналности и географског поријекла прехрамбених производа у БиХ Драган Брењо детаљно је  објаснио поступак  заштите и регистрације производа са препознатљивом ознаком. Он је препоручио невесињским пољопривредницима да се фокусирају на заштиту географског поријекла кромпира што ће допринијети већој тржишној вриједности производа и спријечити неовлаштену употребу од других лица. Говорећи о документацији потребној за регистрацију географске ознаке Брењо је навео да је поред захтјева неопходно израдити произвођачку спецификацију, одабрати назив производа, дефинисати географско подручје и доказати  да производња потиче са тог подручја. Пријава треба да садржи и опис производа са специфичним карактеристикама, те податке о стеченој репутацији. Брењо је напоменуо да су прописи о регистрацији усаглашени са одговарајућом легислативом Европске уније што значи да ће након што се ознака региструје у БиХ подносилац захтјева моћи да захтјев пошаље и Европској комисији. Поступак регистрације траје до 12 мјесеци.

brendiranje krompira 2

Начелник општине Миленко Авдаловић препоручио је невесињским призвођачима кромпира да се удруже и крену у процес брендирања производа који има вишедеценијску традицију производње у Невесињу. Напоменуо је да према досадашњим искуствима заштићени производи имају 30% већу цијену на тржишту. Пољопривредницима је обећао да ће трошкове регистрације удружења финансирати Општина и да ће помоћ у поступку заштите невесињског кромпира затражити од Регионалне агенције за развој Херцеговине.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520