-->

ИГУМАН ДАНИЛО: ВИРУС ОТКРИО МНОГЕ ДРУГЕ ИНФЕКЦИЈЕ

18 april 2020

Игуман Данило из манастира Житомислић изјавио је Срни да је вирус корона открио многе друге инфекције, а једна од њих је себичност до граница безосјећајности, али да послије овога човјечанство има шансу да буде боље.

Игуман је истакао да је новонастала ситуација изазов за све, али да у сваком времену треба бити истински хришћанин, нарочито у доба невоље.

Он је нагласио да су затворене или празне цркве новина, што дубоко потреса не само народ него и свештенике, јер смисао богослужења, нарочито недјељног, Свете евхаристије, јесте у сабирању народа.

Али, додао је, мјере заштите од заразе су израз најодговорније бриге према заједници.

Према његовим ријечима, молитва спада у сферу најтананије духовности, а ово је прилика да се осјети.

“Сваког дана у подне наше цркве звоне и позивају да сви у својим домовима или на мјестима на којима се налазимо прионемо на молитву. Тако исто недјељом или празником када је термин за литургију молимо свако из свог простора. Нисмо заједно физички, али духом итекако јесмо”, навео је игуман Данила.

Он је истакао да вјера није неотуђива својина већ дар и она се чува и његује баш као и љубав, као што се његује однос према другом човјеку.

“Истински вјерник је онај који следује за Христом, а тај је пут неминовно пут крста. Пут велике муке и патње за другог. Зато ја лично много више волим атеисте од религиозних фундаменталиста. Истински тражитељ Бога и атеиста слични су јер не сматрају да им је Бог на дохват руке”, истакао је игуман Данило.

Он је оцијенио да свијет послије епидемије више неће бити исти, нарочито економски и социјално, али да човјечанство има шансу да буде боље.

“Свашта нам се у животу може десити осим тога да нас Бог остави. Ово је истинска Пасха, пролазак на крају чега нас чека радост Васкрсења. Христос васкрсе!”, поручио је игуман Данило.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520