-->

ЕПИСКОП ДИМИТРИЈЕ: НИЈЕ НАПАДНУТО ХРИШЋАНСТВО, НЕГО ЗДРАВЉЕ

17 april 2020

У вријеме када у јавности трају жестоке полемике око тога да ли је за православни Васкрс потребан полицијски час, или је требало дозволити вјерницима да присуствују литургији, један епископ нарочито се истиче у јасним и гласним ставовима који очигедно допиру до вјерног народа.

У питању је епископ Захумско – херцеговачки и приморски Димитрије, чија саопштења за јавност, изјаве за медије њега и свештенства, не остављају простор за сумњу и подјеле међу вјерницима.

-Ако бисмо могли замислити ситуацију у којој се мјере о забрани јавних окупљања не би односиле на вјернике, и тада би због јаванђелске вјере која нас учи да је ближњи наш живот, оне требало да буду поштоване и примјењиване од стране хришћана. Због тога је најтрезвеније да поштујемо све одлуке и препоруке градских, републичких и државних власти којима се настоји спријечити ширење овог опаког вируса и спасти што већи број живота. Не смијемо дозволити да угрожавамо животе својих ближњих, јер су они за сваког правог хришћанина највећа светиња – написао је владика у писму вјерницима на Лазареву суботу.

Епископ Димитрије осврће се и на ставове појединих вјерника који, када би им указао на страшне посљедице које је корона вирус оставио и оставља у Италији, просто констатују да су Италијани најстарија нација у Европи, “доводећи ме, хоћу да вјерујем несвјесно, пред закључак да ти људи, због своје старости и болести, не заслужују љубав својих ближњих и нашу пажњу“.

-У колики смо само понор безосјећаја упали, мислећи да бранимо вјеру, и колико живимо живот измјештен из реалности која нас окружује?! Зато, пробудимо се и видимо: Није нападнуто хришћанство, него здравље и животи милиона људи свих вјера и нација са којима ми православни хришћани дијелимо овај Божији свијет – ријечи су владике.

Као што знамо, јавност полемише и око тога да ли је Света причест (Евхаристија) прхватљива у вријеме када се налазимо у стању панденије. Ставови за и против су нарочито појачани након јучерашњих снимака из цркве Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, гдје је служена литургија поводом Великог четвртка, уз присуство великог броја вјерника, који су се причешћивали једном кашиком, како се то иначе ради.

СРПСКА ИНФО

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520