-->

НАКНАДА ЗА 1.174 ОТПУШТЕНА РАДНИКА

15 april 2020

На бирое широм Српске за мање од мјесец дана пријавила су се 1.174 радника која су добили отказ а имају право на новчану помоћ Завода за запошљавање РС.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да су се од 17. марта до 10. априла на бирое пријавила укупно 1.174 радника са којима је послодавац раскинуо уговор на одређено и неодређено вријеме.

- Ријеч је о оним радницима који имају право на новчану накнаду Завода за запошљавање РС - рекао је “Гласу Српске” Вујичић.

У Заводу су појаснили да та накнада не може бити мања од 80 одсто најниже плате, односно 416 марака. Минималац у РС тренутно износи 520 марака.

- Та најнижа накнада повећава се пропорционално са растом најниже плате у РС. Дужина исплате овог права може бити од један мјесец до двије године, у зависности од дужине стажа. За вријеме док остварује право на накнаду незапослено лице има здравствено, пензијско и инвалидско осигурање - нагласили су у Заводу.

Како су објаснили, ово право припада оним радницима који су провели најмање осам мјесеци непрекидно у осигурању од незапослености у посљедњих годину дана или 12 мјесеци са прекидима у осигурању од незапослености у посљедњих 18 мјесеци и ако је радни однос престао без захтјева запосленог, сагласности или кривице.

- Радник остварује наведена права и у случају када једнострано откаже уговор послодавцу због неисплаћених плата или доприноса дуже од три мјесеца - навели су у Заводу за запошљавање РС.

Представници радника истичу да им је Влада РС обећала да ниједан послодавац који отпусти радника неће добити помоћ.

- И поред тог става, постоје послодавци који немају повјерење у мјере које доноси Влада. Они само калкулишу и отпуштају раднике. Само у првој седмици априла 841 радник је из радног односа пријављен на Завод за запошљавање. Ријеч је о онима који су проглашени технолошким вишком или им је истекао рад на одређено вријеме. Такође, на бирое се пријављују и радници зато што правно лице код кога су били запослени одјављује дјелатност и престаје са радом - рекла је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић и додала да у РС има и послодаваца који су натјерали раднике да потпишу споразумни раскид уговора и та лица немају права на новчану накнаду Завода за запошљавање.

Мишићева тврди да су бројке о отказима још веће, јер се поједини нису стигли пријавити на бирое због ограниченог радног времена.

С друге стране, каже Мишићева, има и оних послодаваца који у вријеме кризе продужују уговоре на одређено и чак награђују своје запослене бонусима уз редовну плату.

Послодавци у Српској истичу да је отказа на домаћем тржишту свакако мање него у земљама региона.

- Мјере надлежних су донекле успориле отпуштања, али ако се ситуација погорша и потраје, биће отказа. Међутим, имамо најаве да би се већ у мају ситуација могла поправљати, што ће утицати на послодавце да отпочну привредне активности које су заустављене или пак смањене - рекао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

 

Вријеме исплате накнаде у зависности од радног стажа

*до навршених 12 мјесеци - мјесец дана

*од годину до навршене 2 године - 2 мјесеца

*од 2 године до навршених 5 година - 3 мјесеца

*од 5 до навршених 10 година - 6 мјесеци

*од 10 година до навршених 20 година - 9 мјесеци

*од 20 година до навршених 30 година - 12 мјесеци

*од 30 година до навршених 35 година - 18 мјесеци

*преко 35 година - 24 мјесеца

ГЛАС СРПСКЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520