-->

СВЕЧАНОМ АКАДМИЈОМ ОБИЉЕЖЕН СРЕБРНИ ЈУБИЛЕЈ ХЕТ-А

25 mart 2018

У Културном центру данас је одржана свечана академија поводом обиљежавања 50 година ХЕ „Требиње 1“ на којој су присуствовали предсједник РС Милорад  Додик и министар инудстрије енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Предсједник РС Милорад Додик је истакао да је ово значајан јубилеј не само за Требиње и Херцеговину, него за цијелу РС.

„Инвестиције које ХЕТ финансира говоре о доброј перспективи и сигурној будућности компаније, Републике Српске и града Требиња“, рекао је Додик.

Он је подсјетио и на веома значајан пројекат који се гради у Херцеговини – „Горње хоризонте“, истичући да је агилно руководсто ХЕТ-а заједно са „Електропривредом“ и властима Републике Српске реализовало неке од радова и да се стварају услови да се изабере партнер који би могао да помогне у даљој изградњи.

„Оно што је дефинитивно наша одлука је да то остаје у власништву Републике Српске, јер нисмо спремни да дијелимо ни власништво ни сувласништво на питањима хидроелектрана са било ким. То треба да остане трајно власништво Републике и да предамо управљање будућим генерацијама које долазе“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да су у току преговори са двије могуће компаније које су спремне да помогну у финасирању, извођењу и завршетку радова на овом капиталном пројекту.

„Пројекат изградње Хидроелектране `Дабар` смо поставили на пут са кога нема повратка до изградње“, поручио је Додик.

HET Dodik

Министар индустрије енергетике и рударства РС Петар Ђокић је рекао да је ова хидроелектрана дала немјерљив допринос укупном економском развоју цијеле регије.

„ХЕТ са годишњом производњом од око 1.100 гигават часова електричне енергије доноси приход од око 60 милиона КМ. То је од изузетног значаја за укупан енергетски потенцијал Републике Српске. Електропривреда Републике Српске као јавно предузеће на тај начин обезбјеђује уредно снабдијевање домаћих потрошача, привреде Републике Српске, али и значајне количине енергије се извози“, рекао је Ђокић.

Он је додао да је врло важно данас одати признање оним људима који су прије 50 година завршили објекат ХЕ „Требиње један“, а прије тога се упустили да га граде, оцијенивши да је то јединствен хидроенергетски објекат не само у овом региону, већ о у Европи.

Ђокић је посебно похвалио и оне који данас управљају овом хидроелектраном за њихову марљивост која омогућује несметан рад и сталну производњу.

„ХЕТ је један од великих инвеститора многих значајних пројеката, међу којима ХЕ `Дабар`, једне од хидроелектрана у систему `Горњих хоризоната` који ће по завршетку дати нову димензију читавом енергетском систему Српске, посебно Херцеговини“, истакао је Ђокић.

Djokic Ilija

Честитке поводом великог јубилеја упутио је и градоначелник Требиња Лука Петровић, истичући велики допринос овог система у енергетици, привреди и водопривреди, као и велики значај за Требиње и Херцеговину.

„Овај систем је радио и ради много тога за овај крај, вриједи за многе генерације, ишколовао многе кадрове који ће помоћи РС и у будућности, даје стипендије за младе кадрове, прави затворени олимпијски базен, помаже у развоју културе, спорта и захваљујући њему живимо боље и најважније је што производи електричну енергију“, навео је Петровић.

Генерални директор Хидроелектрана на Требишњици Гордан Мишељић казао је да је ХЕ „Требиње 1“  била смион грађевински подухват и ремек дјело ондашње техничке и конструкторске умјешности, посебно због својих демензија и чињенице да је грађена на подручју изразитог карста.

У то вријеме футуристичка идеја вишенамјенског коришћења вода слива Требишњице у једној мега инвестицији укључила је три привредне гране – електропривреду, водопривреда и пољопривреда, а та три стуба, нагласио је Мишељић, укупан пројекат учиниће самоодрживим и високопотентним.

„Само изградњом бране Гранчарево од поплава је ослобођено преко 5.500 хектара обрадиве површине у Поповом и Требињском пољу, а изградњом бране Горица омогућено је наводњавање скоро 10.000 хектара парцела у Попову и Требињу, што је од изузетног значаја за ову сушно и карстно подручје. Тиме је за јужни дио Херцеговине створен један нови развојни оквир и укупном менаџменту водама нашег подручја отворила се једна нова могућност, те су пројектанти почели да промишљају нова рјешења на нивоу слива ријеке Требишњице, стварајући прве контуре пројекта Горњи хоризонти“, подсјетио је Мишељић.

Он је појаснио да се убрзано стварају услове за коначну реализацију система Горњи хоризонти, да је у току пробијање доводног тунела за ХЕ Дабар, изградња бетонске облоге на тунелу Фатничко поље – акумулација Билећа, а теку истраживачки радови и пројектовање канала кроз ово поље.

Додао је да Хидроелектране на Требишњици годишње у просјеку произведу 1.100 гигават сати електричне енергије, што чини 20% укупне производње електричне енергије у Републици Српској. Укупан број  произведених киловат сати до свог сребреног јубилеја износи чак 92 милијарде.

„Да вам сликовито кажем шта то практично значи: то је 19 година производње Електропривреде Републике Српске“, нагласио је Мишељић.

Мишељић каже да планирају ревитализацију два старија агрегата из 1968. године, чиме ће повећати инсталисану снагу електране и продужити њен животни вијек најмање тридесетак година, а вриједност ових радова износиће 10 милиона КМ.

Повеље захвалности уручене су предсједнику РС Милораду Додику, премијеру РС Жељки Цвијановић и министру индустрије енергетике и рударства РС Петру Ђокићу.

Плакете су додијељене бившим руководиоцима и радницима предузећа: Радославу Руњевцу, Михајлу Тешановићу, Ђорђу Паликући, те постхумно Недјељку Ћуку, Назифу Волићу и Илији Прибишићу, а уручено је и 15 захвалница најзаслужнијим за успјешних пола вијека рада ХЕТ-а.

Радио Требиње

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520