-->

ОДБОРНИЦИ НАЈВИШЕ РАСПРАВЉАЛИ О РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА И ПРОМЈЕНИ НАМЈЕНЕ УТРОШКА КРЕДИТНИХ СРЕДСТАВА

13 septembar 2017

На данашњем засједању Скупштине општине Невесиње већином гласова усвојен је Нацрт ребаланса буџета за 2017. годину у износу од 10.135.020 КМ. Овој одлуци претходио је Извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године и Одлука о промјени намјене утрошка кредитних средстава. Управо су ове тачке дневног реда изазвале највише одборничких дискусија, док је други дио засједања протекао у мирнијем тону уз једногласне одлуке.

SO 8 2

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Зорка Умићевић презентовала је структуру општинских прихода и расхода  закључно са 31. јулом констатујући да се у првих шест мјесеци у општинску касу слило 3.065.800 КМ што је 46,58%  у односу на план буџета.  Она је додала да су у  истом периоду расходи износили 3.142.211 КМ, што значи да је непокривен дефицит извјештајног периода  76.410 КМ.

Одборници СДС-а су критиковали повећање издатака за запослене у општинској управи и трошкова зимског одржавања путева. Приговорили су и због оствареног дефицита.

Из СНСД-а су узвратили да је дефицит минималан и да је  створен због нешто мањег прилива од индиректних пореза у првом тромјесечју. Оцијенили су да охрабрује пораст прихода од пореза на лична примања, што говори да је доста људи запослено ове године.

SO 8 6

Најшира скупштинска дискусија претходила је усвајању Одлуке о промјени намјене утрошка кредитних средстава која су Општини Невесиње одобрена 24. јула ове године од стране Уникредит банке. Према новом распореду који је урађен уз сагласност Министарства финансија РС, од кредита ће се финансирати дефицит у износу од 423.280 КМ,  за капиталне инвестиције је намијењено  2.053.898 КМ, док ће за рефинансирање ранијих кредита бити утрошено 1.022.822 КМ.

Одборници опозиције су указивали да је задужење превелико за малу општину као што је Невесиње. У критикама  предложеног документа  данас  им се прикључио и одборник СРС – Српска у сигурне руке Дарко Марић. Остале одборничке дискусије  биле су везане за расподјелу средстава за капиталне инвестиције. Поред већ планираних  тридесетак инфраструктурних пројеката који ће бити реализовани кредитом наговијештено је да ће у буџету за наредну годину бити планирана средства од 40.000 КМ за асфалтирање дионице локалног пута према Грабовици. Иако је било и другачијих приједлога,  остао је план да се адаптира простор за потребе фабрике текстила у Невесињу.

Одговарајући на питања одборника о разлозима  одустајања од рефинансирања неких ранијих кредита,  в.д. начелника Одјељења за финансије Зорка Умићевић је образложила да су финансијске анализе потврдиле оправданост ове одлуке, пошто су за те кредите већ отплаћене камате, а и банка  је тражила наканаду за затварање кредитних обавеза. Како је појаснила Умићевић,  са новим кредитом мјесечни ануитет  износиће 58.500 КМ у односу на ранијих 47.000, што према њеној оцјени није велико повећање  према добијеним средствима од 835.550 КМ за нове инвестиције.

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да ће кредитна средства бити рационално трошена и да ће у случају обезбјеђења суфинасирања из додатних извора, кредит бити преусмјерен на друге инвестиције. Додао је да је план локалне управе да уреди уже градско језгро, али и да сеоске средине неће бити запостављене.

Како је образложено из Одјељења за финансије,  након узимања кредита приходовна страна је повећана за 3,5 милиона марака, па је било неопходно урадити ребаланс буџета. На данашњој сједници већином гласова усвојен је нацрт овог документа, а овој одлуци опет су претходила супростављена мишљења власти и опозиције.

SO 8 3

Други дио засједања протекао је уз краће дискусије и у мирнијем тону.  В. д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић информисао је одборнике  о раду инспекцијских служби и комуналне полиције у протеклом периоду 2017. године. Подсјетио је да је у сарадњи са предузећем „Водовод“ извршено 18 рјешења за уклањање нелегалних прикључака на јавну водоводну мрежу.

Одборници су без расправе усвојили Пословник о раду Општинског парламента, Извјештај о стању цивилне заштите, те двије одлуке везане за регулационе планове „Ботин“ и „Сеп“.

Руководилац РЈ „Електро Невесиње“ Миленко Ковачевић информисао је одборнике о стању електро мреже и проблемима набдијевања електричном енергијом. Нагласио је да је тренутно актуелна реконструкција  и доградња трафостанице „Невесиње“, а у плану је и изградња новог далековода Невесиње – Гацко. Према његовим ријечима  ови радови  вриједни 12 милиона марака омогућиће двострано напајање општина Невесиње и Гацко.

Расправљајући о регистрацији заједница етажних власника и одржавању стамбених зграда одборници су апеловали на станаре да проведу ову законску обавезу.

На крају засједања одборници СДС-а и ПДП-а поставили су неколико одборничких питања везаних за закуп пољопривредног земљишта и безбједност саобраћаја.

SO 8 4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520