-->

ЗАВРШЕНИ ПРИСТУПНИ ПУТЕВИ ЗА ПОТРЕБЕ ХЕ „ДАБАР“

31 avgust 2017

У Биограду код Невесиња данас је завршена посљедња дионица приступног пута до мјеста гдје ће бити изграђена брана „Пошћење“ за потребе ХЕ „Дабар“ и система „Горњи хоризонти“.  Дуж трасе пута постављен је цјевовод и оптички кабал  тако да су сви енергетски објекти добили адекватну инфраструктуру потребну за даљи ток пројекта.

Озваничењу завршетка ове фазе радова  на изградњи ХЕ „Дабар“ присуствовали су представници Хидроелектрана на Требишњици, општине  управе и јавних предузећа.

Poscenje 2

Технички директор  у ХЕ „Дабар“  Жељко Зубац подсјећа да је укупно урађено тридесетак километара приступних путева .

− Асфалтирањем посљедње дионице у дужини од 1.400 метара повезана је будућа брана „Пошћење“ са регионалним путем Невесиње - Берковићи, док је пут из правца Невесиња раније завршен − рекао је Зубац. Он је  нагласио да су истовремено сви енергетски објекти и локално становништво добили воду и оптички кабл.

Извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у Илија Таминџија наглашава да се радови на пројекту изградње ХЕ „ Дабар“ изводе планираном динамиком и да нема кашњења.

− Тренутно се врши експропријација за изградњу бране у што је уложено око милион марака, а наставак радова очекујемо по добијању грађевинске дозволе − појаснио је Таминџија.

Он је додао да ће завршетком вишенамјенског пројекта „Горњи хоризонти“ који подразумијева водоснабдијевање, наводњавање и производњу струје стандард становништва на овом подручју бити подигнут на много већи ниво.

−ХЕТ  ће уложити два  милиона марака за наставак изградње водовода према Невесињу,  а један дио ће финансирати Влада РС и општина Невесиње тако да ће овај крај коначно ријешити историјски проблем водоснабдијевања − истакао је Таминџија.

Poscenje 3

Начелник општине Миленко Авдаловић каже да је сваки сегмент пројекта „Горњи хоризонти“ значајан за Невесиње.

− Приступни путеви, пратећи објекти, водоводна мрежа, формирање акумулације, наводњавање и све оно што прати овај животни пројекат  имаће позитиван утицај на становништво општине − истиче Авдаловић издвајајући да је водоснабдијевање са Удбине тренутно приоритет општинске власти.

Poscenje 4

Редовни радови на изградњи ХЕ „Дабар“ одвијају се према плану.Приступни тунел „Стражевица“ је завршен, а тренутно се врши ископ главног тунела  са три нападне тачке.

У наредном периоду поред уговорених радова на тунелу интезивно ће се радити на проналажењу финансијске конструкције, односно инвеститора за остале објекте система ХЕ „Дабар“.

Poscenje 5

Poscenje 6

Poscenje 7

Poscenje 8

Poscenje 9

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520