-->

ОШ „РИСТО ПРОРОКОВИЋ“: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ И ДОПИС МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЈЕТЕ РС

01 avgust 2017

Радници ОШ „Ристо Пророковић“ изразили су данас незадовољство поводом Информације о мрежи основних школа са приједлогом рационализације коју је усвојила Влада Републике Српске, а у којој се наводи да ће четири деветоразредне подручне школе у Невесињу од наредне школске године радити са комбинованим одјељењима.

Уз подршку и потписе свих радника школе упућен је допис Министарству просвјете и културе РС у којем се указује да би рад у комбинованим одјељењима смањио квалитет наставе и да би шест радника изгубило радно мјесто и још седам запослених не би имало пуну норму часова.

Преносимо у цјелости Саопштење за јавност ОШ „Ристо Пророковић“:

На састанку радника наше школе одржаном дана 01. 08. 2017. године радници су изразили незадовољство и негодовање поводом Информације о мрежи основних школа са приједлогом рационализације,  коју је усвојила Влада РС дана 27.7.2017. а по којој наше 4 подручне деветоразредне школе треба да раде у комбинованим одјељењима. Са овим би број одјељења у подручним деветоразредним школама са 16 спао на 8, што је исто као да су двије школе затворене. Комбиновањем одјељења у предметној настави значајно је смањен квалитет наставе, а ученици једног разреда у комбиниованом одјељењу наставне јединице би слушали пола школског часа.

ПО Кифино Село има 30 ученика у вишим разредима, ниједно одјељење нема мање од 4 ученика у разреду, па је комбинација непотребна, а једно одјељење има чак 13 ученика. Осим тога у ово подручно одјељење се уписују дјеца из села Крекови које је једно од најбројнијих села у Херцеговини, а тренутно подручна петоразредна школа броји 19 ученика. Наши ученици постижу одличне резултате на такмичењима из свих предмета, а ученица осмог разреда из ове школе, Наташа Савић је ове године учествовала на Математичкој олимпијади БиХ. Неправедно је према свим ученицима, а поготово према овако успјешним, да похађају наставу у комбинованим одјељењима.

Комбинације у другим ПО – Оџак, Придворци и Зови До оправдане су тамо гдје у разреду има један ученик, у осталим НЕ!

Уз подршку и потписе свих радника наша школа је упутила допис Министарству просвјете и културе у коме смо навели сљедеће аргументе:

- Да општина Невесиње има статус неразвијене пограничне општине, смјештене у брдско – планинском подручју са израженом оштром планинском климом;

- Налази се у саобраћајно и комуникацијски лоше повезаном подручју;

- Општина захвата површину од 1040 km2 , што је друга општина по површини у БиХ;

- Сматрамо да се комбиновањем одјељења у предметној настави значајно утиче на смањење квалитета наставе. Отежава се сачињавање квалитетног распореда часова с обзиром да наставници раде у више ПО која су међусобно значајно удаљена (и до 30 km) , као и то да би радили у нашој школи и другој школи у регији;

- Увођењем комбинованих одјељења у наше све четири подручне деветоразредне школе без радног мјеста остало би шест наших радника и још седам са непуном нормом часова. Неки радници би имали мјесто у школама у регији, али би морали свакодневно путовати 54, 100 или 130 km у једном смјеру.

- Постоји могућност да наставници који би били присиљени радити у удаљеној општини напусте са породицама нашу општину што би додатно смањило број ученика у нашој школи и ослабило и овако нејаку општину.

Радници ОШ „Ристо Пророковић“ Невесиње

                                                                                                  

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520