-->

ОБИЉЕЖАВАЊЕ НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ 8. И 9. ЈУЛА

04 jul 2017

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС и Општине Невесиње 8. и 9. јула биће прослављена 142. годишњица  Херцеговачког устанка познатог као Невесињска пушка. У оквиру манифестације  биће обиљежена  још два значајна догађаја из историје невесињског краја – Улошки устанак из 1882. године и први оружани отпор против фашизма 1941. године у селу Дрежањ.

puska n3

Делегације Општине Невесиње  и Општинске борачке организације  у суботу  ујутро код  спомен обиљежја у Кифину Селу, Моринама, Биограду, Дрежњу, Трусини и на Грепку упалиће свијеће. У Цркви успења пресвете Богородице у Биограду  у 18 часова биће обављено богослужење и помен невесињским устаницима. Код овог православног храма 1874. године донесена је одлука да се подигне устанак против Отоманског царства.

Свечана академија посвећена 142. годишњици Невесињске пушке биће одржана у Великој сали општине Невесиње у суботу навече са почетком у 20 часова.

Долазак у Невесиње су најавили високи званичници Републике Српске и Србије, представници борачких организација и бројни гости.  Културно-умјетнички програм је конципиран у духу изворности и традиције са добро укомпонованим историјским цртицама и музичким садржајима. Наступиће  мушка пјевачка група КУД-а „Невесиње“, етно група „Свети Димитрије“, вокална солисткиња Јелена Грубачић, пјесникиње Милица Радовановић и Анжелика Кучинар и народни гуслар Мирослав Шиљеговић.

puska n

У недјељу, 9. јула код Споменика невесињским устаницима у Крековима  у 10:00 часова биће служен парастос, а након тога ће републичке и општинске делегације положити цвијеће.

Током саборовања у Крековима  биће приређена  такмичења у соколским дисциплинама: бацање камена с рамена, потезање конопа и потезање клипа.

Потомци невесињских устаника више од једног вијека окупљају се да би се присјетили храбрости јунака који су се одважили да се супроставе тада највећој свјетској сили - турској царевини. У обиљежавање овог значајног датума из српске историје посљедњих десетак година  укључио се и Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС чиме је ова светковина у Невесињу добила републички значај.

 

puska n1

 

 

Три невесињске пушке – понос Невесиња

 

Прва "Невесињска пушка" избила је 9. јула 1875. године против отоманске власти, и убрзо се проширила на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе, што је довело до избијања српско-турског рата и настанка такозване Велике источне кризе.

Резултат овог рата било је признање независности Србије и Црне Горе, те аустроугарска окупација БиХ на Берлинском конгресу 1878. године.

Друга "Невесињска пушка", познатија као "Улошки устанак", избила је у јануару 1882. године нападом устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу, због доношења такозваног "Војног закона" о обавезном служењу војске младића из БиХ.

"Невесињска антифашистичка пушка" представља оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ, након масакра 27 људи у селу Удрежњу код Невесиња.

Овај оружани отпор фашистичком окупатору се у трећој књизи Отаџбинског рата Русије помиње као први антифашистички устанак у поробљеној Европи, али га комунистичке власти бивше Југославије нису прогласиле за Дан устанка против окупатора, него 4. јули.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520