-->

УСВОЈЕН БУЏЕТ ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ У ИЗНОСУ ОД 7,7 МИЛИОНА КМ

31 mart 2021

Скупштина општине Невесиње данас је једногласно усвојила буџет за 2021. годину према којем су приходи и расходи пројектовани на износ од 7.718.878 КМ. Претходно је о Нацрту буџета проведена јавна расправа, а сагласност на овај документ дало је Министарство финансија РС.

Образлажући умањење буџета за 11% у односу на претходну годину вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Сања Брењо навела је да се очекују за 5% мањи приходи од индиректних пореза и да у буџет нису уврштена средства од Фонда солидарности. Навела је да у текућој години нису планирана ни кредитна задужења. Представила је и План улагања у нефинансијску имовину према којем је за инвестиције у текућој години предвиђено да се издвоји 570.196 КМ.

Како је образложила Брењо, у односу на Нацрт буџета усвојен на претходној сједници, у коначну верзију буџета за 2021. годину уврштено је повећање гранта за Општинску борачку организацију за 3.000 КМ.

skupstina 1

Информацију о стању у области пољопривреде представио је в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Милутин Самарџић појашњавајући да је она сачињена на основу расположивих података о активностима пољопривредних газдинстава и њиховим резултатима оствареним у 2020. години. Нагласио је да су невесињски пољопривредни произвођачи у прошлој години остварили 1,7 милиона КМ новчаних подстицаја од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и још 267.000 КМ општинских подстицаја.

Говорећи о Програму развоја за 2021. годину Самарџић је издвојио шест програма подршке из општинског буџета вриједних 276.000 КМ. У краткој дискусији из Социјалистичке партије су истакли да је за пораст производње млијека кључно што постоје субвенције и организован откуп. Похвалили су и активности на формирању пољопривредне задруге и пројекта наводњавања Невесињског поља.

skupstina 5

Подносећи извјештај о водоснабдијевању у општини Невесиње в.д. директора ЈП „Водовод“ Славиша Сокнић рекао је да је у прошлој години настављено ширење водоводне мреже и да је почела изградња постројења за припрему питке воде Алаговац.

Он је додао да су смањени губици у цјевоводу и да је предузеће позитивно пословало у 2020. години. Сокнић је нагласио да су све бактериолошке и физичко хемијске анализе воде у прошлој години биле уредне.

В.д. директора ЈП „Комус“ Велибор Радовановић информисао је одборнике о одржавању јавне чистоће и реализацији Програма заједничке комуналне потрошње. Он је нагласио да је предузеће уложило велике напоре на уређењу уже градске зоне и зелених површина, а значајну пажњу посветило је и декоративном уређењу града. Према његовим ријечима, квалитет услуга поправили су набавком нових контејнера. И ово предузеће је позитивно пословало у 2020. години.

skupstina 4

На данашњој сједници Општинског парламента утврђена је висина накнада за ренту, уређење и закуп грађевинског земљишта. Прихваћен је приједлог Општинског одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове да ове накнаде остану на прошлогодишњем нивоу.

Током одборничке дискусије из СНСД-а су сугерисали надлежном општинском одјељењу да направи план рјешавања проблема урушених објеката у центру града. Сматрају да одборнике треба информисати о исходу продаје општинског земљишта како би се утврдило да ли су купци испоштовали уговоре о намјени саграђених објеката.

Одборници су данас донијели двије одлуке из области просторног планирања везане за регулационе планове "Приступни пут Доња Шеховина"и "Соларна електрана Будисавље". Након образложења в.д. Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Сандре Зиројевић прихваћен је предложени Правилник о изменама и допунама Правилника о условима и начину отуђења непокретности   у својини општине у циљу реализације инвестиционог пројекта од посебног значаја за локални економски развој, испод тржишне цијене или без накнаде.

Општински парламент је данас вршиоцима дужности директора Дома здравља, Центра за социјални рад, Центра за информисање и културу и Туристичке организације продужио мандат до окончања поступка јавне конкуренције за избор и именовање директора.

Донесено је и неколико рјешења којима су именовани нови чланови у сталним радним тијелима Скупштине општине након што су стари чланови преузели нове функције.

Данашњој сједници Општинског парламента нису присуствовали одборници опозиције.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520