-->

ЗАВРШЕНО ПРОБИЈАЊЕ ТУНЕЛА ОД ЗОВОГ ДОЛА ДО ВОДОСТАНА

27 jul 2020

Сусретом радника и механизације извођача радова Интеграл инжењеринга са двије нападне тачке, окончан је велики подухват пробијања доводног тунела за будућу хидроелектрану Дабар, од Зовог Дола до Водостана дужине осам километара. Ово је најзахтјевнији дио пројекта који предвиђа пребацивање вода из Невесињског поља, преко Дабарског и Фатничког поља у акумулацију Билећког језера. Досадашњи радови на пробијању тунела коштали су око 120 милиона марака, а читав пројекат вриједан је преко 600 милиона марака.

Радови на ископу доводног тунела за ХЕ "Дабар" у хидротехничком систему Горњи хоризонти нису прекидани ниједног дана током пандемије корона вируса. Пробијено је 10.500 метара тунела.

Вршилац дужности директора ХЕ "Дабар" Жељко Зубац каже да предстоји израда бетонске облоге на већ завршеној дионици, наставак ископа тунела према улазној грађевини у дужини од 1.700 метара и изградња преосталих објеката за ХЕ „Дабар“

– Ово је велики успјех за инвеститоре и извођаче, јер ће све воде Горњих хоризоната бити преведене кроз овај тунел – рекао је Зубац наглашавајући да овај капитални објекат финансијски носи 20 % укупне вриједности пројекта.

Зубац је потврдио да су у току активности на обезбјеђењу новца за завршетак преосталих објеката ХЕ "Дабар", уз обезбјеђење адекватних гаранција Владе Републике Српске и "Електропривреде Републике Српске".

Он је напоменуо да је са кинеском компанијом већ потписан уговор о изградњи преосталих објеката ХЕ "Дабар", по принципу кључ у руке.

Оперативни руководилац на тунелу Ненад Клачар сматра да је ово изузетан подвиг рађен у сложеним геолошким условима. Према његовим ријечима, сада слиједи припрема за финалну облогу тунела која ће прихватити воду из акумулације и спровести је до ХЕ „Дабар“.

Грађевински инжењер Милан Ковачевић каже да су радови изведени у складу са техничким прописима.

– Пратили смо пројектну документацију, с тим да није било могуће предвидјети неке утицаје воде у тунелу и геолошку структуру терена, али је све завршено у најбољем реду – истакао је Ковачевић.

Војислав Жерајић двије и по године ради на пробијању тунела. Каже да је лијеп осјећај након сусрета радника који су радили из двије нападне тачке.

– Екипа је сложна, радили смо организовано и нико није повријеђен – истакао је Жерајић.

За припремне радове, присупне путеве, процес експропријације и изградњу тунела „Хидроелектране на Требишњици“ су до сада уложиле 120 милиона марака властитих средстава.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520