-->

НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА НОМИНОВАНА ЗА УПИС НА УНЕСКО ЛИСТУ

08 april 2020

Традиционална спортска манифестација "Невесињска олимпијада" као нематеријално културно насљеђе из Републике Српске, односно БиХ, номинована је на иницијативу Министарства просвјете и културе Републике Српске и Музеја Херцеговине из Требиња за упис на посебну Унеско листу као примјер добре праксе, рекла је Срни помоћник министра за културу Тања Ђаковић.

Ђаковићева је истакла да је Министарство просвјете и културе Републике Српске иницирало и испратило процес припреме и израде номинационог фајла, који је реализовао Музеј Херцеговине из Требиња на челу са вишим кустосом етнологом-атропологом Божаном Ђузеловић.

- Израда номинационог документа који је послат Унеску је трајала двије године и ово је први пут да се један елемент из БиХ, односно Републике Српске номинује као примјер добре праксе. Испоштована је комплетна процедура коју Унеско захтијева када је ријеч о номиновању било којег елемента на листу нематеријалне културне баштине - навела је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, Министарство просвјете и културе је, у сарадњи са Музејом Херцеговине, у склопу припрема за номинацију креирало изложбу и кратки документарни филм којима је представљена традиција "Невесињеске олимпијаде".

- Изложба је представљена ученицима у школама и комплетно становништво је упознато са овим примјером добре праксе. Надам да ће Унеско цијенити све елементе приликом разматрања да ли `Невесињска олимпијада` може да буде уписана на листу добрих пракси. Очекујемо да ће Унесков комитет за заштиту нематеријалног културног насљеђа донијети одлуку о номинацији у току 2022. године - нагласила је Ђаковићева.

"Невесињска олимпијада", подсјетила је она, једно је од најзначајнијих нематеријалних добара и налази се на Листи нематеријалног културног насљеђа Републике Српске, те на Прелиминарној листи као дио нематеријалног насљеђа БиХ.

Picture 474

Ђаковићева каже да се ради о најзначајнијој традиционалној спортској манифестацији у БиХ која датира још из 19. вијека и почела је као такмичење у коњичким вјештинама, да би временом биле уврштене и друге традиционалне спортске дисциплине као што су бацање камена са рамена, скок у даљ, трка у врећама, трка са јајетом у кашици, пењање на стуб намазан лојем, повлачење конопца и бој на брвну.

- Посебно је важно, а то и Унеско цијени приликом разматрања да ли један елемент испуњава критеријуме да буде усписан, да се ради о елементу нематеријалне културне баштине за који постоји традиција преношења са кољено на кољено, односно са генерације на генерацију. Музеј Херцеговине је одрадио врхунски посао да прикаже да се `Невесињска олимпијада` преноси на тај начин и да се његује та традиција - рекла је Ђаковићева.

Она је подсјетила да је прошле године одржана и "Дјечија невесињска олимпијада" коју је припремила Ђузеловићева која је одрадила и највећи дио посла приликом израде ниминационог фајла.

- Учесници ове манифестације су аматери и професионални спортисти, а сваке године је све више дјеце. Жеља за учествовањем преносила са са кољена на кољено, као нека врста породичне обавезе чиме је постала и дио њиховог идентитета. Управо ова чињеница показује да је `Невесињска олимпијада` примјер добре праксе која се преноси на младе нараштаје - нагласила је Ђаковићева.

У очување традиције ових игара, како је навела, уложен је велики труд многих генерација, јер су игре биле и остале дио народног, аутентичног живљења на овом простору, а народ невесињског краја је успио да их сачува у изворном облику извођења.

На Унескову репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства 2014. године је уписан "Змијањски вез", а 2018. године "Брање траве иве на Озрену", док је номинован "Узгој коња липицанера".

СРНА

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520