-->

КОМЕМОРАЦИЈА У ЧАСТ КОМАНДАНТА СА ОРЕОЛОМ ПОБЈЕДНИКА

12 mart 2020

Поштоваоци лика и дјела великог војсковође и родољуба Новице Гушића, његови саборци и пријатељи у тишини се опраштају од човјека који је својим војничким способностима, ауторитетом и људским врлинама стекао велики углед у народу и војсци током Отаџбинског рата.

gusic3

У Дому културе „Небојша Глоговац“ Општинска борачка организација и Општина Невесиње организовали су комеморативни скуп који је подсјетио на дјела, војничку вјештину, храброст и све друге врлине ратног команданта.

gusic5

Гушићев саборац и старјешина невесињске бригаде пуковник Ранко Продановић рекао да му је била част и понос што је имао таквог команданта.

̶ Са својим Гулетом извојевали смо све побједе и сачували народ и територију, а Митровданска офанзива остаће као симбол храбрости и пожртвовања одбране светиња и стварања Републике Српске ̶ нагласио је Продановић.

gusic4

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је пуковник Гушић обиљежио вријеме које је било судбоносно за српски народ у Херцеговини. Он је указао на пресудну улогу легендарног команданта приликом формирања Невесињске бригаде у јуну 1992. године, када је из расуте војске направио јединицу која је за само неколико мјесеци извојевала најтеже битке и прва у Републици Српској одликована Орденом Немањића.

̶ Њега нису красиле само војничке врлине, него и људскост и хуманост – истакао је Авдаловић.

gusic6

Предсједник Општинске борачке организације Невесиње Синиша Шиповац рекао је да је легендарни командант дао чврсту официрску ријеч народу да ће одбранити Невесиње и то је и урадио.

̶ На јарболу поноса, части и достојанства овог краја подигнута је застава непогажене ријечи ̶ рекао је Шиповац.

gusic7

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић за Гушића рекао да је био један од најпознатијих команданата Војске РС за чије се подвиге најдаље чуло.

̶ Кроз сјећање и памћење Новицу испраћамо у вјечност. Он је за живота постао мит и легенда који никад не умиру, него вјечно живе ̶ истакао је Савчић.

vojo

Предсједник општинског Одбора ратних војних инвалида и командантов близак сродник Војин Гушић каже да је испуњена пуковникова жеља да буде сахрањен у земљи Херцеговој. Он је додао да је командант дао завјет својим саборцима да увијек остану јединствени и да се никада не дијеле.

gusic2

Током комеморације прочитан је телеграм саучешћа Гушићевој породици и Борачкој организацији РС који је упутио генерал Ратко Младић и његов син Дарко Младић.

Ратни командант Невесињске бригаде Новица Гушић преминуо је у Београду 8. марта.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520