-->

ПРЕТПРАЗНИЧКО ВЕЧЕ У ШАНТИЋЕВОЈ ДРУГОЈ КУЋИ

05 januar 2020

Црквена општина Невесиње и Општински одбор „Просвјете“ у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику приредили су синоћ у Градској галерији духовно, књижевно и музичко вече. Представљена је монографија "100 Шантићевих вечери поезије" аутора Радивоја Круља и изложба документарне грађе Шантићевих вечери поезије од 1920. до 2018. године, коју је припремио новинар и публициста Златко Сердаревић.

Књига "100 Шантућевих вечери поезије" кроз документе, записе, говоре, фотографије и факсимиле приказује стогодишњи континуитет културне манифестације у част великог пјесника Алексе Шантића.

c

У име домаћина, добродошлицу аутору и његовим сарадницима пожелио је свештеник Младен Чалија. Он се захвалио творцима овог дјела на уложеном труду и прегалаштву и изразио наду да ће се труд исплатити.

„Шантићеве теме су ванвременске, универзалне и почивају на Јеванђељу, а монографија служи да нам те теме буду изнова приближене“, рекао је Чалија.

e

Аутор монографије "100 Шантићевих вечери поезије" свештеник Радивоје Круљ истакао је да му је велика част бити у Невесињу, другој Шантићевој кући, у претпразничко, предбожићно вече. Невесињској публици укратко је представио садржај и пут настанка књиге.

"Обнављајући храм и Мостар, знали смо да морамо да вратимо и Шантића на мјесто какво заслужује. Својим трудом и озбиљношћу успјели смо да објединимо Шантићеве вечери у Мостару, а ова монографија је одговор на уложени труд", закључио је Круљ.

Новинар и публициста Златко Сердаревић каже да књига цјеловито и аргументовано приказује све оно што је приређивано у Мостару у част великог пјесника.

„Монографија почиње са првим Шантићевим вечерима 1920, када је Мостар хтио да ода поштовање Шантићу за његово дјело. Аутор слиједи све даље културне садржаје и програме, без обзира на назив, а посвећене лику и дјелу овог пјесника“, казао је Сердаревић.

Сердаревић је закључио да је монографија на нивоу научних радова, јер свака чињеница је поткрепљена документима.

Историчар Вук Бачановић нагласио је да је ова књига важан историјски документ.

„Монографија нуди исцјељење за све нас. Учи нас да Шантић није нешто што је прошло и свједочи о поновном расту и Шантића и града Мостара“, рекао је Бачановић.

На промоцији је говорио и рецезент Веселин Гатало. Он је истакао да је књига читљива и да доноси истините и провјерљиве податке.

„Свака година, сваки догађај и уручење награда су уравнотежени количином података. Фасциниран сам методологијом књиге" истакао је Гатало.

 

b

Пријатну атмосферу у Галерији употпуниле су етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“, као и композитор Горан Дука.

d

 

Тања Ивковић

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520