-->

ОПШТИНСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2020. ГОДИНУ

03 decembar 2019

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили Нацрт буџета за 2020. годину у износу од 8.301.105 КМ, што је за око 36.000 КМ више него за ову годину. Претходно је савласност на овај документ дало Министарство финансија Републике Српске.

Прије скупштинске дискусије, начелник Одјељења за финансије Зорка Умићевић детаљно је презентовала структуру планираних прихода и расхода. Представила је и План улагања у нефинансијску имовину према којем је за инвестиције у наредној години предвиђено да се издвоји 769.934 КМ.

SO 31 5

Одборници власти и опозиције као позитивно су истакли повећање субвенција за пољопривреднике, али су око осталих ставки имали различита мишљења.

Одборници СДС-а су поручили да неће подржати Нацрт буџета јер се, према њиховој оцјени, инвестиције планирају углавном из кредитних средстава, а не из изворних прихода. Сматрају и да су повећани расходи за лична примања у општинској управи и установама које се финансирају из општинског буџета.

Из ПДП-а су приговорили да у предложеном документу нису предвиђена улагања у Горње поље, а одборник СРС „Српска у сигурне руке“ је преложени буџет оцијенио као потрошачки.

Одборници СНСД-а су узвратили констатацијом да Нацрт буџета представља баланс између социјалне и развојне компоненте. Сматрају да је буџет ликвидан и одржив и да се кредитна средства плански троше на капиталне инвестиције.

Уз позитивне оцјене о предложеној структури буџета, из Социјалистичке партије су посебно похвалили субвенције пољопривредним произвођачима и одговорност у креирању социјалне политике. За Нацрт буџета су рекли да је реалан и осварив.

Закључујући скупштинску расправу начелник општине Миленко Авдаловић је нагласио да је буџет урађен за добробит свих грађана. Он је најавио да ће пројекти реконструкције зграде на Тргу слободе, изградње пречистача воде, рехабилитације магистралних путних праваца према Мостару, Гацку и Берковићима, изградње улицa у насељима Брежине и Лапчевине и канализације у насељима Миљевац, Шеховина и Шајбе бити финансирани средствима Републике Српске.

Нацрт буџета усвојен је гласовима скупштинске већине, док је опозиција била против. Усвојени документ биће упућен у јавну расправу и након тога ће бити понуђена коначна верзија буџета за 2020. годину.

SO 31 2

Већином гласова усвојена је и Одлука о измени Одлуке о кредитном задужењу општине Невесиње којом је предвиђен нови план утрошка кредитних средстава. Како је образложено, средства од 215.000 КМ биће реалоцирана за асфлтирање путева према приоритетима и захтјевима мјесних заједница.

На данашњој сједници Општинског парламента већином гласова усвојена је Одлука о кредитном задужењу општине Невесиње у износу од 200.000 КМ за суфинансирање изградње водоводне мреже у селима Шумићи, Раст и Дрежањ. Како је образложила начелник Одјељења за финансије Зорка Умићевић средства су обезбијеђена из револвинг фонда са роком отплате од 12 година и каматном стопом од 3%. Опозициони одборници су предлагали да се овај пројекат финансира из других извора и да се прошири на села из Горњег поља. Представници општинске власти су објаснили да је кредит изузетно повољан, али да су средства из овог фонда била ограничена.

SO 31 3

У преосталом дијелу сједнице није било много дискусија.

Усвојени су План кориштења средстава привредних друштава и других правних лица који обављају дјелатност на подручју општине Невесиње за реализацију посебних мјера заштите од пожара и Програм утрошка намјенских средстава остварених од посебних водних накнада. Одборници су дали сагласност и на предложени Програм обављања услуга заједничке комуналне потрошње. Како је образложио начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Слободан Шиљеговић за чишћење улица, тргова и градског гробља, одржавање зелених површина, транспорт отпадака и јавну расвјету планирана су средства од 164.000 КМ.

Програм рада зимске службе за 2019/2020. годину представио је самостални стручни сарадник за путеве Миомир Кокотовић. Он је рекао да ће се одржавање путева и улица вршити према утврђеним приоритетима и да су за ову намјену предвиђена буџетска средства од 80.000 КМ.

SO 31 6

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520