-->

МИТРОВДАНСКЕ БИТКЕ САЧУВАЛЕ ИСТОЧНУ ХЕРЦЕГОВИНУ

08 novembar 2019

У Невесињу је данас обиљежен Дан општине и крсна слава Борачке организације Републике Српске - Митровдан и одата почаст херојима Митровданских битака 1992. и 1994. године. Митровданске свечаности почеле су светом литургијом у Саборном храму, а завршене су Свечаном академијом у Дому културе.

Свету литургију у Саборном храму Вазнесења Господњег служили су владике Димитрије и Атанасије уз саслужење свештенства Епархије, а након богослужења преломљен је славски колач.

mitrovdan8

Код Споменика слободе на градском тргу положен је заједнички вијенац представника републичких и општинских институција и борачких организација.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић рекао је да је српска историја пуна буна, устанака, ратова, страдања, али и великих побједа.

„Такве битке вођене су и у Невесињу 1992. и 1994. године, када је сачувана источна Херцеговина и Република Српска“, додао је Милуновић.

Командант Трећег батаљона Невесињске бригаде Миленко Лаловић рекао је да су побједе у митровданским биткама сачувале територију источне Херцеговине у два наврата.

„Оно што могу поручити борцима и народу јесте да борба није завршена, али је данас треба водити мудрије и другим оружјем. Морамо и даље остати на бранику отаџбине, јер су нам то у амнет оставили наши погинули саборци које не смијемо заборавити. Њихова жртва ће бити узалудна ако испустимо Републику Српску“, истакао је Лаловић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић рекао је да су Невесињци у посљедњем рату показали право херојство и да су побједе извојевали у сардњи са народом. Савчић је нагласио да борци данас нису задовољни својим положајем, али и да нису изгубили ништа од стечених права.

„Убијеђен сам да ћемо до краја године побољшати положај борачке популације, повећати инвалиднине и борачки додатак“, истакао је Савчић.

Начелник општине Миленко Авдаловић каже да слободарско Невесиње има доста значајних датума у историји, али да ниједан није тако важан као Митровдан.

„Сваки Невесињац на Митровдан има помијешана осјећања радости и туге. Радости што смо створили Републику Српску и туге јер је цијена скупо плаћена“, нагласио је Авдаловић.

polaganje vijenaca16

У оквиру обиљежавања Митровдана данас је одржана свечана сједница Општинског парламента на којој су додијељена општинска признања за 2019. годину. Повеља општине уручена је народном посланику Илији Таминџији за допринос у рјешавању питања водоснабдијевања и путне инфраструктуре и реализацији пројекта ХЕ „Дабар“.

Захваљујући се на признању Таминџија је нагласио да је поносан на урађене пројекте и подршку коју је добијао од највиших институција Републике Српске, локалне управе и предузећа ХЕТ.

Плакета „Свети Димитрије“ уручена је спортисти Дражану Куљићу за резултате постигнуте у атлетским и витешким дисциплинама. Куљић је рекао да је добио доста признања у каријери, али да му је ова до сада најдража.

Захвалнице су заслужили ђаци генерације Марко Зубац и Марија Шиповац.

У Дому културе Небојша Глоговац приређена је свечана Митровданска академија на којој су између осталих бесједили владика Димитрије и предсједник Српске академије наука и умјетности Владимир Костић.

svs 1

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520