-->

У ДОМУ КУЛТУРЕ ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА НЕВЕСИЊА

08 novembar 2019

У оквиру Митровданских свечаности синоћ је у Дому културе представљена Монографија Невесиња – књига која даје свеобухватан приказ невесињске историје, духовности, културе, живописне природе, привредних и туристичких потенцијала и спорта. Путовање кроз невесињски времеплов праћено је разним занимљивостима, документима, фотографијама и другим секвенцама које пружају прилику читаоцима да проникну у прошлост, боље сагледају садашњост и упознају се са визијом будућности.

Иницијативу за захтјеван и озбиљан посао писања монографије покренули су Општина Невесиње и Удружење Невесињаца у Београду и за релативно кратко вријеме настала је публикација која ће код Невесињаца будити успомене на завичај и доприносити афирмацији наше општине.

Главни и одговорни уредник Светко Ковач за Монографију је рекао да је изузетан пројекат који је плод одговорног рада одабране групе аутора који су истински жељели да направе лијепу књигу.

– Сматрамо да смо урадили квалитетну публикацију, али коначан суд препуштамо читаоцима – рекао је Ковач.

monografija4

Рецензент др Драга Мастиловић рекао је да је осјећање завичајне обавезе и потреба рационалног и у многим елементима научног сагледавања историографских, демографских, природних и културолошких особености родног краја навели Невесињце да учине поштовања достојан напор да се једном монографијом одуже свом родном крају.

– Као резултат тог истраживачког и списатељског напора пажљиво одабране групе аутора појавила се ова књига која је читалачкој публици предочена као једна добро структуирана цјелина логично хронолошки и тематски постављена –додао је Мастиловић.

monografija5

Члан Ауторског тима Божидар Бјелица Јапан нагласио је да Монографија није настала само из пуке жеље, него зато што је ово општина која има шта да каже о себи

– Потрудили смо се да кажемо истину, с обзиром да данас многи хоће да измијене прошлост и мислим да смо то успјели да урадимо лијепим народским језиком који разумију и радници и академици ̶ истакао је Бјелица.

monografija6

Члан Ауторског тима др Милован Пецељ рекао је да ова Монографија показује да Невесиње није изазивало само пажњу војних, политичких и стратешких сила, него је дало допринос свијету науке.

monografija

Предсједник Редакцијског одбора Миленко Авдаловић захвалио се свим ауторима на преданом раду у току протеклих годину дана. Сматра да је издавањем Монографије у години великих јубилеја Невесиња постигнут основни циљ да се на једно мјесто сабере све оно најзначајније о овом мјесту од 1219. године када се први пут помиње у Љетопису Пећке патријаршије, па све до данас.

monografija7

Промоцији је присуствовао предсједник Српске академије наука и умјетности Владимир Костић исказујући тако подршку људима који су међу корице удјенули вриједан писани и фото материјал о Невесињу.

Он је рекао да "нема никога у српском роду ко не зна за Невесиње, а овом књигом овај крај добија личну карту за сутра".

monografija3

У музичком дијелу програма наступили су ученици и професори Музичке школе „Свети Роман Мелод“ и чланице Етно групе „Симонида".

monografija13

monografija14

monografija9

monografija2

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520