-->

НАЈМЛАЂИ СУГРАЂАНИ ТОКОМ ДЈЕЧИЈЕ НЕДЈЕЉЕ ИСТАКЛИ СВОЈА ПРАВА

09 oktobar 2019

У оквиру Дјечије недјеље невесињски Вртић „Света Евгенија царица Милица“ проводи низ активности, које су праћене дјечијом маштом и креацијама.

Седмица је почела посјетама јавним установама у граду, а најљепше, јесењи маскенбал, остављен је за крај манифестације.

V 3

Малишани и њихови васпитачи били су гости у Основној школи „Ристо Пророковић“, Народној библиотеци, Радио Невесињу, Ватрогасној јединици, те Основној музичкој школи „Свети Роман Мелод“, а посјетили су и Градски стадион.

Тема овогодишњег маскенбала биће јесен и њени плодови.

V 8

Обиљежавање Међународне недјеље дјетета представља начин да се укаже јавности на потребу и обавезу поштовања дјетета и на заштиту дјечијих права гарантованих Конвенцијом о правима дјетета коју је 1989. године усвојила Скупштина Уједињених нација.

Ове године, “Дјечија недјеља” широм Републике Српске обиљежава се под мотом „Моја седмица, моја година“ , а циљ манифестације је промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите, као и упознавање шире јавности са потребама дјеце, њиховим психосоцијалним одрастањем под једнаким условима.

Манифестацијом се настоји скренути пажња и указати на одговорност породице, државе, школе, здравствених, социјалних и других институција према дјеци. Дјечија недјеља је прилика да се укаже на обавезу поштовања Конвенције УН-а о правима дјетета.

Конвенција о правима дјетета је међународни документ, усвојен на Генералној скупштини Уједињених нација 1989. године, а садржи универзалне стандарде које држава потписница Конвенције мора гарантовати сваком дјетету. У Конвенцији се говори, прије свега, о обавезама одраслих према дјеци као и о обавезама бројних друштвених фактора који учествују у заштити дјеце.

Нека од права која су гарантована овом конвенцијом су право на једнакост сваког дјетета, право на живот, право на образовање, право на здравствену заштиту, право на игру и слободно вријеме, слободно изражавање мишљења и право да буде саслушано, право на родитељско старање, право на заштиту од економског искориштавања, право на заштиту од насиља, право на слободу изражавања, право онеспособљеном дјетету на посебну бригу.

 

 

 

Тања Ивковић

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520