-->

УЧЕНИЦИ СТЕКЛИ НОВА ЗНАЊА, ПРОФЕСОРИ РАЗМИЈЕНИЛИ ИСКУСТВА

09 oktobar 2019

У оквиру пројекта „Устаници, пјесници, православци“ који реализују Гимназија „Бора Станковић“ из Ниша и СШЦ „Алекса Шантић“ из Невесиња ученици и професори двије образовне установе обишли су јуче Пребиловце, Манастир Житомислић и Цркву Свете Тројице у Мостару. Боравак на српским стратиштима и посјета српским светињама оставили су јак утисак на госте из Ниша, међу којима је било највише оних који су по први пут били у овом дијелу Херцеговине. Школарци су се интересовали за српску историју, духовност и уопште живот на херцеговачком кршу.

Након повратка у Невесиње учесници пројекта пријатељства и заједништва сумирали су утиске и заједнички оцијенили да су узвратна посјета Херцеговини и ранија југу Србије лијепо прихваћени код професора, ученика и родитеља, али и локалних зајеница и надлежних министарстава. Сви су сагласни да се успостављене везе требају чувати и продубљивати и у другим областима, као што су привреда, спорт и туризам.

Preb 2

Пројекат "Устаници, пјесници, православци" настао је на иницијативу професорице историје Ружице Павловић, а подржан је од стране Министарства иностраних послова Србије, Министарства просвјете и културе РС и епархија Нишке и Захумско-херцеговачке.

Професорица Павловић наглашава да најважнији резултат пројекта то што су млади Ниша и Невесиња створили искрена и чврста пријатељства.

̶ Између два града постоји много веза којих нисмо ни свјесни ̶ истакла је Павловић наводећи су Херцеговце у прошлости путеви одводили не само у Београд и Нови Сад, него и на југ Србије. Она је додала да је Ниш заинтересован да прихвати квалитетне ученике и дивне људе из Невесиња који би наставили школовање у том дијелу Србије.

Preb 3

Координатор пројекта, професорица Мила Тројановић Гашић каже да је стекла утисак да су дјеца била срећна и задовољна.

̶ Током досадашњих сусрета двије школе доминирале су националне и историјске теме које нас обједињују, а сада постоје идеје да се сарадња настави и у другим областима ̶ истакла је невесињска професорица. Она је додала да су ученици стекли нова знања и пријатељства, а професори размијенили искуства.

̶ Посебно је задовољство што се у читаву причу укључила и наша црква и вјероучитељи у години када обиљежавамо велики јубилеј 800 година самосталности СПЦ ̶ закључила је професорица Мила Тројановић Гашић.

Preb 5

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520