-->

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ

04 oktobar 2019

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили Нацрт ребаланса буџета за 2019. годину. Прихваћене су информације о раду образовних установа и извјештаји спортских клубова и удружења који се финансирају из општинског буџета.

SO 29 2

Измијењени годишњи план прихода и расхода у општинску касу пројектован је на износ 8.410.037 КМ и за 2% је већи у односу на раније усвојени буџет за 2019. годину. Како је појаснила начелник Општинског одјељења за финансије Зорка Умићевић приходи су за око 200.000 КМ већи од планираних и за тај износ је коригована и буџетска потрошња.

Одборници власти и опозиције различито су оцјењивали ребаланс буџета.

Из СДС-а су указивали да су повећани расходи за лична примања, да нема улагања у реални сектор и да су инвестиције углавном из кредитних средстава. Њихово мишљење је дијелио и одборник СРС „Српска у сигурне руке“, док су из ПДП-а приговорили да су запостављена села из Горњег поља.

Из СНСД су узвратили оцјеном да је ребаланс показао да је буџет одговорно планиран, да нико од буџетских потрошача није ускраћен за обећана средства и да су у Невесињу урађени важни пројекти. Социјалистичка партија је приговоре опозиције окарактерисала као неутемељене, уз наглашавање да су повећани приходи и да се кредитна средства рационално троше.

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да има улагања у реални сектор и да је добио увјеравање да ће у објекту „Свислајона“ бити покренута производња.

Након широке расправе Одлука о Нацрту буџета за 2019. годину усвојена је са 13 гласова „за“ и четири „против“.

Одборници су без расправе прихватили предложену измјену Плана утрошка кредитних средстава којом су преостала средства од асфалтирања пута у Топлој улици усмјерена за пројекат реконструкције пута у Лукавцу.

SO 29 3

На данашњој сједници Општинског парламента усвојене су одлуке о измјенама регулационих планова „Привредна зона Килавци“ и „Војни логор“. Како је образложио самостални стручни сарадник за просторно планирање Миљан Ђурасовић измјеном ових планова парцеле ће бити прилагођене потребама тржишта, а предвиђена је и изградња трафостаница са пратећим садржајима.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић представио је сажети извјештај о раду спортских клубова, удружења и организација у 2018. години. Он је нагласио да је за финансирање спорта у прошлој години издвојено 186.200 КМ и да је у реновираном Дому културе одржано више манифестација, пројекција филмова и дјечијих представа.

Из опозиције су поручили да се неће изјашњавати по овој тачки дневног реда, јер , како су навели, није испоштована ранија скупштинска одлука да се извјештаји о раду клубова и удружења разматрају на посебној сједници. Предсједник Општинског парламента Момчило Вукотић рекао је да је Скупштински колегијум одлучио да ова тачка буде уврштена у дневни ред данашње сједнице.

Током расправе одборници су нагласили да у обновљеној Спортској дворани клубови и ученици имају много боље услове за рад. Предложено је да се направи правилник о додјели грант средстава клубовима, а управи КМФ „Невесиње“ је дата подршка у њиховим настојањима да исправе неправду ускраћивањем права да се као прваци РС такмиче у Премијер лиги БиХ.

SO 29 4

У одсуству директора СШЦ „Алекса Шантић“ Информацију о стању у области средњег образовања презентовао је професор Раденко Милошевић. Он је нагласио да су наставни планови у потпуности реализовани и да су ученици имали значајне успјехе на регионалним, републичким и спортским такмичењима.

Подносећи Информацију о стању у области основног образовања директор ОШ „Ристо Пророковић“ Мара Шаран указала је да ће због све мањег броја дјеце наредних година бити упитан опстанак подручних одјељења. Она је затражила подршку за иницијативу да се невесињској основној школи додијели посебан статус. Од Општинског парламента очекује да размотри могућност повећања средстава за унапређење квалитета рада школе. На констатацију одборника ПДП-а да приликом уписа ученика нису поштована уписна подручја, Шаран је одговорила да је за рјешење тог проблема потребна шира друштвена одговорност и заједничка акција родитеља, школе и локалне заједнице.

Информација о раду Основне музичке школе прихваћена је без расправе. В.д. директора ове образовне установе Драгана Будалић нагласила је добре резултате ученика у прошлој години и оживљавање Васкршњег фестивала.

Подносећи Извјештај о раду Дјечијег вртића директорица Милена Капор је нагласила да је васпитно –образовни рад у прошлој години и поред немогућности да се формирају три узрасне групе у потпуности реализован, а да је у нову радну годину уписан рекордан број дјеце.

Директор Народне библиотеке Невесиње Зоран Кисић упознао је одборнике о културно-просвјетним активностима установе, набавци књижног фонда и реализацији пројекта „Дигитални грађанин“.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520